Home DRUŠTVO Radnici Goše produžili blokadu puta i pruge na tri sata, prete štrajkom...

Radnici Goše produžili blokadu puta i pruge na tri sata, prete štrajkom glađu

SHARE

 

Radnici fabrike šinskih vozila Goša iz Smederevske Palanke od jutros su radikalizovali protest i blokirali pružni prelaz  Beograd -Niš na Koridoru 10 i regionalni put Smederevska Palanka-Topola na tri sata, jer im se ne isplaćuje dug za zaostale plate.

Predsednik Štrajkačkog odbora Milan Vujičić rekao agenciji Beta da od sledeće nedelje planiraju da počnu štrajk glađu.

“Blokirali smo pružni prelaz  Beograd – Niš na Koridoru 10 i regionalni put Smederevska Palanka-Topola od 7.00 do 10.00 sati jer nam još nije isplaćeno zaostalih 30.000 dinara od prve rate koja je trebalo da se isplati u maju”, rekao je Vujčić i dodao da mu je žao zbog toga što otežavaju putovanje sugrađanima.

On je podsetio da su do danas prugu i put blokirali na dva sata.

loading...

Radnici Goše nisu primali plate od 2014. i sa poslodavcem su se dogovorili da se dug isplati u 16 mesečnih rata.

Vujičić je rekao da da je od prve rate od 100.000 dinara isplaćeno 70.000 dinara, a da im je država u maju dala po 60.000 dinara.

“Od poslodavca potražujemo po 500.000 do 600.000 dinara, a oni koji su tužili i milion do milion i po dinara zbog obračuna trogodišnje kamate”, pojasnio je Vujičić.

Dodao je da su pre mesec dana više puta pisali tadašnjem premijeru Aleksandru Vučiću, ministru rada i zapošljavanja Aleksandru Vulinu, tadašnjem i sadašnjem ministru privrede Goranu Kneževiću i potpredsedniku vlade Ivici Dačiću, ali da im niko ništa nije odgovorio.

Pošto im, kako je rekao, ništa drugo nije preostalo, planiraju da jedan broj radnika započne štrajk gladju.

Više od 300 radnika Goše već tri godine ne primaju redovne plate, ne uplaćuju im se doprinosi, niti overavaju zdravstvene knjižice. Istovremeno, račun firme je od 2014. u blokadi zbog dugova prema državi i dobavljačima. Ukupan dug samo prema radnicima je oko 1,8 miliona evra.

Situacija se dodatno zakomplikovala jer je Goša 3. aprila dobila nove vlasnike. Slovačka ŽOS Trnava, koja je kupila Gošu 2007, prodala je firmu za 4,2 miliona evra kompaniji Lisnart Holdings Limited sa Kipra, čiji su vlasnici takođe poreklom iz Slovačke.

U Goši predstavnike firme iz Nikozije još niko nije ni video ni čuo, a radnici su za promenu vlasništva saznali tek pretragom registra privrednih društava.

Izvor: Beta, Insajder

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here