Home POLITIKA Agencija za Insajder: Pokrećemo prekršajni postupak protiv SNS

Agencija za Insajder: Pokrećemo prekršajni postupak protiv SNS

SHARE

 

Agencija za borbu protiv korupcije podnela je zahtev za pokretanje prekršajnog postupka protiv SNS zbog nedostavljanja podataka o anagažovanju rumunskih marketinških kompanija Majoritas i Kondiment tokom kampanje za izbore 2012, navodi se u odgovoru Agencije Insajderu.

U odgovoru koji je Insajder dobio Agencija navodi da je u okviru kontrole Srpske napredne stranke, „uputila ovom političkom subjektu zahtev za dostavu podataka“. Navedeni zahtev se, prema navodima Agencije, odnosio na poslovni odnos između SNS i firmi Majoritas i Kondiment, tj. na sve ugovore, fakture i ostalu dokumentaciju između ovih pravnih lica.

„S obzirom na to da Agencija nije dobila podatke u roku koji je bio naveden u zahtevu, podnela je zahtev za pokretanje prekršajnog postupka protiv političke stranke Srpske napredne stranke i odgovornog lica u političkoj stranci“, navodi se u odgovoru Agencije i dodaje da će po okončanju ovog postupka o ishodu izvestiti javnost.

Kako prenosi N1 osnivač agencije Majoritas i Kondiment je Lučijan Florin Despoju, koji se i lično hvalio kampanjama koje su njegove firme radile u Srbiji, ali i Albaniji, Gani, Rumuniji, SAD. Njegova kompanija Kondiment od 2012. ima svoje sedište i u Beogradu. Nema zakonske zastupnike, ali je prokurista Simo Čulić član SNS-a i odbornik u Skupštini Grada Beograda.

Prema pisanju N1, ali i podacima sa sajta kompanija Majoritas i Kondiment, SNS je u kampanji 2012. angažovala ove dve rumunske agencije za poslove internet marketinga.

loading...

Na sajtu Kondimenta objavljena je čak studija slučaja SNS, uz objašnjenje je formiran internet tim od 15 ljudi, da je tim”specijalaca” boravio u Beogradu, a da je SNS tada 80 odsto budžeta uložila u kampanju na društvenim mrežama.

Ipak, podatke o tim troškovima SNS nije dostavila Agenciji za borbu protiv korupcije, zbog čega su novinari Insajdera i postavili pitanje da li Agencija taj slučaj proveravala i koji je ishod provere.

Nepoznat ishod kontrole saradnje Vlade Srbije i SNS sa lobističkom firmom Bell Potinger

Na pitanja Insajdera da li je Agenciju za borbu protiv korupcije istraživala veze SNS-a i Vlade Srbije s lobističkom firmom Bell Potinger, iz Agencije su pre nekoliko meseci naveli da će i ta saradnja biti predmet kontrole.

Ipak, podatke o ishodu te kontrole još uvek nismo dobili.

Podsetimo, iako je Vlada Srbije u septembru 2014. demantovala saradnju s Bell Potinger- om, prema istraživanju Insajdera, u zvaničnom britanskom registru profesionalnih političkih konsultanata i danas se nalaze podaci da je Vlada Srbije koristila usluge ove lobističke firme od juna 2013. do novembra 2014.

Prema zakonu, Vlada Srbije ima pravo da angažuje lobističke firme u određenim slučajevima, međutim, taj trošak mora da se obrazloži i isplanira u skladu s budžetom i pravilima o javnim nabavkama. U slučaju Bell Pottingera ni nakon tri godine nije jasno da li je i zbog čega Vlada koristila usluge ove firme.

Još 2014. Demokratska stranka i pojedini mediji kao argument o saradnji Vlade i britanske firme navodili su pozivnicu za Serbia Investment Day, događaj od 29. oktobra 2014. u Londonu, koju je učesnicima, u ime Vlade Srbije, s potpisom Aleksandra Vučića, poslao upravo Bell Potinger.

Dodatno interesovanje javnosti privukla je i činjenica da su Vlada Srbije i vladajuća Srpska napredna stranka istovremeno koristili usluge Bell Pottingera od 1. juna do 31. avgusta 2014. I ovi podaci se nalaze u britanskom registru.

Prema Zakonu o finansiranju stranaka, političke stranke imaju pravo da koriste usluge lobističkih i marketinških firmi, ali su u obavezi da troškove tih usluga navedu u svojim finansijskim izveštajima.

Bell Potinger je u svetu poznata kao kontroverzna lobistička firma koja je radila promociju čileanskog diktatora Augusta Pinočea, beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka, saudijske Vlade i drugih autoritarnih vlada u svetu, pomažući im u “čišćenju” Vikipedije i smanjenju broja rezultata na Googleu koji govore o kršenjima ljudskih prava u njihovim državama.

Izvor:  Insajder

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here