Home DRUŠTVO Predsednik Štrajkačkog odbora za Insajder: Rukovodstvo Fijata nam se obraća samo mejlom

Predsednik Štrajkačkog odbora za Insajder: Rukovodstvo Fijata nam se obraća samo mejlom

SHARE

 

Radnici u proizvodnji Fijat Krajsler automobili Srbija nastavili su generalni štrajk započet prošlog utorka, ali bez radikalizacije protesta koju su najavili, zbog upozorenja poslodavca da će prekršiti Zakon o radu.

Zoran Marković, predsednik Štrajkačkog odbora u Fijatu, kaže za Insajder da je upozorenje poslodavca „cinizam“ s obzirom da poslodavac krši Zakon o štrajku time što ne pregovara s radnicima iako je u obavezi.

„Do sada nismo imali nikakav sastanak sa rukovodstvom FIAT. Komuniciramo mejlom.  Prošle nedelje su nam poslali jedan, a sad u subotu u 20:44 isto su nam poslali mejl u kom nas upozoravaju da ćemo prekršiti Zakon o štrajku, ako radikalizujemo protest. To je čist paradoks i cinizam s obzirom da je inspekcija rada njih upozorila da krše zakon time što ne pregovaraju sa nama iako su u obavezi,“ rekao je Marković za Insajder.

Marković kaže da je bilo planirano za danas da se radnicima iz prve smene u štrajku istovremeno od 6.00 do 14.00 časova pridruže i radnici iz druge smene.

loading...

Od jutros su u protestu radnici prve smene, a u 13.00 časova na radnim mestima štrajkovaće i “plave kragne” iz druge smene.

Država od potpisivanja Ugovora sa Fijatom i od osnivanja zajedničke fabrike automobila u Kragujevcu 2008. ulaže ili se odriče velikih sredstava svih građana, a precizan iznos ulaganja gotovo deceniju se vodi kao poslovna tajna. Istovremeno, rukovodstvo kompanije Fijat Srbija, u kojoj država ima 33 odsto vlasništva i svog predstavnika, ćuti na višednevni štrajk radnika.

Marković kaže za Insajder da radnici imaju kontakt sa ministarstvom privrede, međutim, smatra da bi država morala više da se uključi s obzirom da ima 33 odsto vlasništva.

„Prošle nedelje je bio zakazan sastanak u ministarstvu provrede, međutim, rukovodstvo FIAT-a se nije pojavilo. To je kršenje Zakona o štrajku. Da sam ja dobio rešenje Inspekcije da kršim Zakonom odavno bi se naplaćao kazni,“ kaže Marković.

Čadež: Nije dobro da stoji proizvodnja u Fijatu

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež izjavio je danas da očekuje da će uskoro biti postignut dogovor radnika i rukovodstva fabrike Fijat Krajsler automobili Srbija i da nije dobro da proizvodnja u toj fabrici stoji.

Čadež je novinarima u Beogradu rekao da je Fijat veliki izvoznik i da lanac proizvodnje koji stoji, kako je istakao, može imati loše posledice za ekonomiju, industriju i dobavljače.

Podsetimo, oko 2.000 radnika FCA započeli su štrajk 27. juna i traže povećanje bruto osnovice zarade na 50.000 dinara, reorganizaciju u cilju rasterećenja, isplatu bonusa efikasnosti i naknadu troškova prevoza kada nema javnog prevoza u Kragujevcu.

Jedan od glavnih razloga za štrajk, kako navode radnici, jeste i činjenica da su radnici FCA preopterećeni zbog smanjenja broja radnika prošle godine, prelaska sa tri na dve smene, kao i zbog dužih bolovanja zaposlenih.

Izvor: Insajder, Beta

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here