Home DRUŠTVO Odloženo ročište u postupku rehabilitacije Milana Nedića

Odloženo ročište u postupku rehabilitacije Milana Nedića

SHARE

Ročište za pravnu rehabilitaciju predsednika kvislinške Vlade Srbije za vreme okupacije u Drugom svetskom ratu Milana Nedića odloženo je danas u Višem sudu u Beogradu jer nije stigao odgovor iz Apelacionog suda na žalbu Jevrejske zajednice koja traži da učestvuje u procesu.

Predsedavajuća sudskog veća, sudija Anđelka Opačić rekla je da će naredno ročište biti održano verovatno krajem septembra, a da će stranke o tačnom datumu biti pisano obaveštene.

Ona je precizirala da današnje ročište nije održano jer su spisi predmeta i dalje u Apelacionom sudom.

Postupak pravne rehabilitacije počeo je 7. decembra 2015, sedam godina nakon što su zahtev za rehabilitaciju podneli Srpski liberalni savet, Udruženje političkih zatvorenika i žrtava komunističkog režima i porodica Nedić.

Milan Nedić: “Očuvanje srži srpskog naroda” uz preki sud i progon Jevreja

Početak procesa rehabilitacije izazvao je velike polemike u javnosti. Protivnici tvrde da se Srbija rehabilitacijom saradnika okupatora stavlja na stranu poraženih u ratu i revidira istoriju, dok drugi smatraju da je Nedića ubio komunistički režim i da je bez sudske odluke proglašen za kvislinga i ratnog zločinca.

loading...

Činjenice su da je Nedić bio premijer okupirane Srbije od augusta 1941. Njegova Vlada narodnog spasa je bila centralni organ marionetske kvislinške vlasti postavljene od strane nemačkih okupatora u Drugom svetskom ratu. Vlada narodnog spasa je tokom celog perioda okupacije bila podređena nemačkoj vojnoj administraciji, poznatoj kao Vojna uprava u Srbiji.

Početkom septembra 1941. Nedić je održao govor na Radio Beogradu, gdje je objavio svoju nameru da “sačuva srž srpskog naroda”, prihvatajući okupaciju i radeći za Nemce.

Vlada Milana Nedića, uz nemačke okupacione vlasti, imala je važnu ulogu u sprovođenju holokausta u Srbiji.

Nedićeva vlada je svojim dekretima prvo sprovela odluke okupacionih vlasti o gubljenju prava Jevreja i Roma na rad. Uredbama Nedićeve vlade je zabranjeno “Jevrejima i Ciganima” da rade u državnim službama, da budu studenti Univerziteta, da učestvuju u Nacionalnoj službi rada za obnovu Srbije, a sva njihova imovina proglašena je vlasništvom Srbije, bez naknade.

Pod njegovom Vladom Beograd je postao prvi veliki “judenfraj” grad, odnosno grad “očišćen od Jevreja”.

Vlasti Nedićeve Srbije su građanima izdavale potvrde da su “srpske narodnosti” i “arijevskog porekla”, da u porodici nemaju “jevrejske ili ciganske krvi”. Nedićeva vlada donela je i “Uredbu o prekim sudovima”, koja je komuniste i partizane po kratkom postupku (za 24 sata) osuđivala na smrt.

O svojoj poseti Adolfu Hitleru 1943. Milan Nedić je govorio kao o “velikom danu za Srbiju”.

Uoči oslobođenja, Milan Nedić je pobegao je u Austriju, ali je uhapšen i izručen Jugoslaviji 1946. Te iste godine, čekajući suđenje, izvršio je samoubistvo skokom sa trećeg sprata zatvora OZNA u Beogradu. Zvaničnu verziju o samoubistvu mnogi decenijama dovode u pitanje.

IZVOR INSAJDER

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here