Home POLITIKA I dalje bez odgovornih za zloupotrebe novca namenjenog za najugroženije na Kosovu

I dalje bez odgovornih za zloupotrebe novca namenjenog za najugroženije na Kosovu

SHARE

 

Dugogodišnje istraživanje novinara Insajdera pokazalo je da stotine hiljada evra dnevno, pod izgovorom patriotizma i navodnog opstanka Srba na Kosovu, odlaze na Kosovo po raznim osnovama i to bez ikakve kontrole.

Na taj način novac ne stiže do onih kojima je zaista potreban. Kako je prikazano u serijalu Patriotska pljačka 2012. godine, i u nastavku serijala 2014. godine, rezultat su s jedne strane bogati lokalni moćnici na Kosovu, a s druge strane Srbi koji u enklavama jedva preživaljavaju. Istovremeno, budžet Srbije je oštećen jer je, kako je pozalo istraživanje Insajdera, za 10 godina u proseku odlazilo dnevno 650.000 evra bez ikakve kontrole.

Ignorišući realnost da Srbija na Kosovu faktički nema nikakvu vlast još 1999, kada je bivši predsednik Slobodan Milošević posle tromesečnog NATO bombardovanja pristao na potpisivanje Kumanovskog sporazuma kojim se praktično odrekao tog dela Srbije, predstavnici svake vlade Srbije godinama obmanjuju javnost.

Tako svojim odlukama, u nameri da svima dokažu kako je “Kosovo srce Srbije”, iz budžeta izdvajaju novac čak i za srpska javna preduzeća koja su nekada radila na Kosovu, a koja od 1999. ne rade, ali zvanično za Srbiju i dalje postoje.

loading...

Novac je godinama odlazio i na duple plate onima koji su navodno ostali da rade u državnim preduzećima na Kosovu, a ustvari su izmešteni širom Srbije. Srbija je iz budžeta plaćala i puteve koji nikada nisu izgrađeni, kao i zgrade čiji su temelji i danas u korovu.

Anketni odbor Skupštine Srbije 2014. godine utvrdio je da je zloupotreba trošenja novca, koji se iz budžeta Srbije izdvaja za Kosovo, poprimila zabrinjavajuće razmere, a sam izveštaj anketnog odbora potvrdio je sve navode objavljene u serijalu Insajdera.

Nakon dva serijala Insajdera o zloupotrebama novca koji je godinama izdvajan iz budžeta Srbije, predstavnici vlasti obećali su da će novac namenjen za Kosovo biti strogo kontrolisan. Međutim, ni danas ne postoji precizna ni jedinstvena evidencija o trošenju tog novca, dok se izveštaj u kojem su dokazane zloupotrebe nikada nije našao dnevnom redu Skupštine Srbije.

Izvor: Insajder

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here