Home DRUŠTVO Tužilaštvo neefikasno u slučajevima pretnji novinarima

Tužilaštvo neefikasno u slučajevima pretnji novinarima

SHARE

 

Stručnjak za medijsko pravo, novosadski advokat Veljko Milić izjavio je za VOICE da ga čudi neefikasnost nadležnih organa gonjenja u slučajevima pretnji i uvreda koje se upućuju novinarima preko društvenih mreža.

“Za pojedine osobe koje prete novinarima čak nije ni tajna, oni ne kriju ni svoje ime i prezime, rade to vrlo javno. Apsolutno, po meni, ne postoji nikakva prepreka da tužilaštvo i policija nešto preduzmu”, rekao je Milić, predstavnik Nezavisnog društva novinara Vojvodine u Radnoj grupi, formiranoj na osnovu Sporazuma o bezbednosti novinara izmedju policije, tužilaštva i novinarskih udruženja i medijskih asocijacija.

Milić je za Vojvodjanski istraživačko-analitički centar (VOICE) rekao da bi brza reakcija tužilaštva i policije u tim slučajevima trebalo da preventivno deluje i utiče na sve potencijalne učinioce.

Po podacima Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS), ove godine je prijavljeno ukupno 47 napada na novinare, od čega četiri fizička, 29 pritisaka i 14 verbalnih pretnji.

loading...

U dva slučaja je utvrdjeno da nema krivičnog dela, dok su ostali postupci u toku, u različitim fazama, rekla je za VOICE Marija Vukasović iz NUNS-a.

Po podacima NUNS, 2016. godine zabeleženo je 69 fizičkih i verbalnih napada, pretnji i pritisaka, a Marija Vukasović je kazala da je očigledno da se prošlogodišnji trend nastavlja, s tim što se smanjuje broj fizičkih napada, a raste broj verbalnih napada i pretnji.

Tužilaštvo i dalje nije rešilo slučaj napada na novinare na skupu SNS-a ispred Skupštine

Podsetimo, pre mesec dana na skupu pristalica Aleksandra Vučića u Beogradu prilikom polaganja svečane zakletve za predsednika, nekoliko novinara i jedan fotograf su verbalno i fizički napadnuti od strane nepoznatih grupa ljudi, dok policija koja je prisustvovala nekim od ovih incidenta, nije odmah reagovala.

Novinarka Insajdera i fotograf i novinar VICE-a, koji su hteli da fotografišu grupu momaka koji su pravili incidente ispred Skupštine Srbije, napadnuti su verbalno uz pretnje. Takođe, tog dana je napadnuta i novinarka dnevnog lista Danas Lidija Valtner dok je uzimala izjavu od čoveka koji je udaljen sa skupa jer je nosio transparent na kom je pisalo “Uzeli ste mi penziju, uzeli ste mi stan, šta je sledeće?”.

Tužilaštvo je pokrenulo objedinjeni postupak povodom napada na novinare na skupu pristalica Srpske napredne stranke kod Skupštine Srbije, međutim, iako su neki od napadača identifikovani kao članovi obezbeđenja SNS-a, zvaničnih rezultata istrage nema. Tužilaštvo je navelo da se čeka dopunski izveštaj policije.

Izvor: Beta, VOICE, Insajder

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here