Home DRUŠTVO Neopravdano ćutanje rukovodstva Fijata

Neopravdano ćutanje rukovodstva Fijata

SHARE
FIAT Kragujevac. Foto: Srđan Ilić

Država od potpisivanja Ugovora sa Fijatom i od osnivanja zajedničke fabrike automobila u Kragujevcu 2008. ulaže ili se odriče velikih sredstava svih građana, a precizan iznos ulaganja gotovo deceniju se vodi kao poslovna tajna. Istovremeno, rukovodstvo kompanije Fijat Srbija, u kojoj država ima 33 odsto vlasništva i svog predstavnika, ćuti na višednevni štrajk radnika.

FIAT Kragujevac. Foto: Srđan Ilić

Oko 2.000 radnika kompanije Fijat Srbije već četri dana je u generalnom štrajku. Glavni zahtev radnika je povećanje plate i smanjenje norme po smenama, imajući u vidu smanjenje broja radnika prošle godine. Izračunali su da bi povećanje osnovne plata radnicima u proizvodnji sa 38.000 dinara na 45.000 predstavljalo samo 0,5 odsto ukupnog profita kompanije.

Dok je rukovodstvo ćutalo na ove zahteve, radnici su povećali svoj zahtev, pa sada traže povećanje plate na 50.000 dinara.

Novinari Insajdera pokušali su juče da stupe u kontakt sa predstavnicima rukovodstva kompanije, imajući u vidu da je inspekcija rada, kako tvrde u sindikatu, predočila rukovodstvu propise po kojima moraju da uđu u dijalog sa radnicima.

Međutim, u Fijatu nam je rečeno da predstavnici rukovodstva za sada neće davati izjave. U Samostalnom sindikatu radnika Fijata ćutanje smatraju demonstracijom sile.

Osim povećanja plata i manjeg opterećenja, štrajkački odbor radnika Fijata traži novu organizaciju posla, isplatu bonusa za efikasnost za 2016. i troškova prevoza kada nema javnog prevoza u Kragujevcu.
loading...

Savez samostalnih sindikata Kragujevca saopštio je juče da je proizvodnju obustavila i većina kragujevačkih kooperanata kompanije “Fijat Krajsler automobili Srbija”.

„Činjenica da rukovodstvo odbija da pregovara sa radnicima vidim kao demonstraciju sile. To je neka njihova taktika, ali mi stojimo iza naših zahteva“, rekao je za Insajder Zoran Marković, predsednik Samostalnog sindikata radnika Fijata.

Ulaganja države u Fijat nepoznata gotovo deceniju

Sadržaj ugovora koji su predstavnici države Srbije potpisali s Fijatom i dalje je tajna uz objašnjenje predstavnika vlasti da „druga strana“ ne dozvoljava objavljivanje detalja, a Srbija se Ugovorom iz 2008. obavezala da će tu želju poštovati.

Iako država već godinama odbija da objavi kolika su ulaganja u Fijat, novinari Insajdera su na osnovu analize finansijskih izveštaja ove kompanije utvrdili da država daje Fijatu različite subvencije i oslobađa ovu kompaniju od brojnih poreza.

Primera radi, oslobođeni su poreza i doprinosa za sve zaposlene, poreza na dobit u trajanju od 10 godina od prve godine kada je ostvarena oporeziva dobit, oslobađanje od poreza na nekretnine, poreza za sprovođenje urbanističkog plana, poreza na prikazivanje zaštitnog znaka…

Fijat takođe dobija od države Srbije subvencije za investicije, postiže uštede na osnovu kredita odobrenog uz garancije iz budžeta države Srbije, prima sredstva za obuku radnika.

U napomeni finansijskog izveštaja za 2015. navodi se, primera radi, da je država izdvojila Fijatu ukupno 21 milijardu dinara, a da je od toga na specijalan račun Fijata za komunalne usluge i zamenu krova, čišćenje životne sredine, za izgradnju Supplier Parka, država u 2015. izdvojila više od osam milijardi dinara.

Zanimljivo je da je godinu dana pre toga, kako se navodi u finansijskom izveštaju za 2014. godinu, za komunalne usluge i zamenu krova, čišćenje životne sredine, za izgradnju Supplier Parka, država Fijatu na poseban račun uplatila ukupno 161 milion.

Kolike su i kakve tačno ukupne obaveze države prema Fijatu nije moguće utvrditi. Na osnovu delimično objavljene dokumentacije poznato je da je predviđeno da upisani kapital zajedničke kompanije bude 300 miliona evra, od čega 33 odsto ili oko 100 miliona evra predstavlja kapital Republike Srbije.

Kada je reč o zajmovima i podsticajima države u javno objavljenom Ugovoru iznosi su prikriveni tako što je na tom mestu napisano “redakcija teksta”.

U međuvremenu se saznalo da je Fijatu dodeljena i subvencija iz budžeta Srbije od 10.000 evra po jednom zaposlenom radniku.

Insajder se efektima državnih subvencija za privlačenje stranih investicija bavio u serijalu „Država najveći pojedinačni strani investitor“. Istraživanje novinara Insajdera pokazalo je tada da država pored direktnih davanja iz budžeta, strane investitore subvencioniše na razne druge načine – od ustupanja zemljišta bez naknade, preko ulaganja u infrastrukturu, oslobađanja od PDV-a, poreza i doprinosa.

Najveća subvencija osim u novcu za strane investitore u Srbiji jeste i jeftina radna snaga.U serijalu smo se bavili i time kako su predstavnici vlasti, u nedostatku javno dostupnih informacija, manipulisali podacima o efektima ovakvog izdvajanja novca građana.

Izvor: Insajder

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here