Home POLITIKA Međunarodna organizacija potvrdila da je sarin upotrebljen u napadu u Siriji

Međunarodna organizacija potvrdila da je sarin upotrebljen u napadu u Siriji

SHARE

 

Istraga međunarodne Organizacije za zabranu hemijskog oružja (OPCW) potvrdila je da je nervni gas sarin upotrebljen u napadu 4. aprila na jedan sirijski grad u kome je život izgubilo više od 90 ludi.

Organizacija je potvrdila nalaze istrage u saopštenju izdatom danas.

U napadu na Kan Šeikun u sirijskoj provinciji Idlib umrlo je više od 90 ljudi, medju kojima i žene i deca i izazvao je osude širom sveta posle objavljivanja potresnih snimaka posledica napada na kojima su prikazana deca kako se tresu.

Generalni direktor Organizacije Ahmed Uzumku osudio je napad kao “zločin” i rekao da “počinioci tog strašnog napada moraju da odgovaraju”.

loading...

Istraga nije utvrdila ko je kriv za napad. Nalaz istrage će se koristiti kao baza na osnovu koje će zajednički tim UN i OPCW proceniti ko je odgovoran.

Rusija sumnja u izveštaj

Izveštaj stručnjaka Medjunarodne organizacije za zabranu hemijskog oružja koji potvrdjuje upotrebu gasa sarina u napadu 4. aprila u Siriji, zasnovan je na “sumnjivima podacima”, ocenilo je danas Ministarstvo inostranih poslova Rusije koje smatra i da je taj izveštaj politički motivisan.

Beta-AFP

Zapadne zemlje optužile su vojsku predsednika Bašara el Asada za napad za koji se sumnja da je izveden hemijskim oružjem, dok su sirijske vlasti to negirale i navele da su pogodile pobunjeničko skladište u kojem su bile te hemikalije.

Kao odgovor na taj hemijski napad američki predsednik Donald Tramp odobrio napad krstarećim raketama na sirijsku bazu Al Šarjate u noći od 6. na 7. april.

Zajednička komisija UN i OPCW već je ranije zaključila da su snage sirijske vlade izvele napade hlorom 2014. i 2015. Komisija je takođe procenila da je grupa Islamska država koristila iperit 2015.

Tramp je u ponedeljak upozorio vlasti Bašara al Asada da ponovo ne posegnu za upotrebom gasa u ratu u zemlji. Američki ministar odbrane Džim Matis rekao je juče da je to upozorenje ozbiljno shvaćeno.

Organizacija je nastojala da odbrani metodologiju upotrebljenu u istrazi.

Istražitelji nisu posetili mesto napada, samtrajući da je suviše opasno, već su analizirali uzorke žrtava i preživelih i intervjuisali svedoke. OPCW je naveo u saopštenju da je upotrebljena rigorozna metodologija koja je uzimala u obzir usaglašavanje izmedju iskaza svedoka, istrage dokumenata i drugih podataka i karakteristike uzoraka koje je obezbedila sirijska vlada.

Izvor: Beta-AP, Insajder

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here