Home POLITIKA Nove optužnice protiv bivšeg makedonskog premijera Nikole Gruevskog

Nove optužnice protiv bivšeg makedonskog premijera Nikole Gruevskog

SHARE

 

Makedonsko specijalno tužilaštvo saopštilo je  da će do kraja meseca podneti 17 novih optužnica kojima su obuhvaćene 94 osobe i sadam firmi. Među optuženima su bivši premijer i lider VMRO DPMNE Nikola Gruevski i funkcioneri njegove vlade i stranke.

Specijalna tužiteljka Katica Janeva je na konferenciji za novinare koja je održana dan pre isteka zakonskog roka u kojem specijalno tužilažtvo treba da podnese optužnice, najavila da će Tužilaštvo od Krivičnog suda zatražiti da odredi pritvor protiv 18 osumnjičenih, među kojima su i funkcioneri VMRO-DPMNE.

Na tom spisku se nalaze Nikola Gruevski, bivša ministarka policije Gordana Jankulovska, bivši šef državne bezbednosti i rođak Gruevskog Sašo Mijalkov, bivši ministar za transport i veze Mile Janakieski, donedavna ministarka kulture Elizabeta Kančevska Milevska, ali i glavni urednik televizije Sitel Dragan Pavlović, koji je poznat pod nadimkom Latas.

Specijalna tužiteljka Janeva je rekla da neće moći da bude podignuta optužnica za slučaj Talir u kojem je za nezakonito finansiranje stranke VMRO DPMNE prvoosumnjičeni Nikola Gruevski, jer je rok za istragu bio previše kratak.

loading...

“Neko ko je u prethodnih osam godina vodio nezakonitu kampanju ne može da se istraži za jedan mesec”, rekla je Janeva, ali je istakla da će istraga u tom i u drugim slučajevima biti nastavljena, jer je sadašnjim zakonskim rešenjnima predviđeno da to tužilaštvo postoji još pet godina.

Specijalno tužilaštvo za prisluškivane razgovore formirano je dogovorom za rešavanje političke krize, nazvanim Dogovor iz Pržina, i imalo je rok od 18 meseci da podigne optužnice. Tužilaštvo je napravljeno da bi istražilo ko je u Makedoniji nezakonito prisluškivao od 2008. do 2015. i slučajeve kriminala koji se spominju u prisluškivanim razgovorima.

Nova vlada koju predvodi Socijdemokratski savez Makedonije, koji je i otkrio slučaj masovnog neovlaštenog prisluškivanje tokom vladavine Nikole Gruevskog, pokušava da pronađe zakonski način da Specijalno tužilaštvo može da nastavi da podiže optužnice.

Specijalno tužilaštvo za prisluškivane razgovore je do sada podiglo tri optužnice, u kojem je u jednom prvoptuženi za naručivanje političkog nasilja Nikola Gruevski. Medju optuženima u druga dva slučaja su i bivša ministarka policije Gordana Jankulovska i gradonačelnik Bitolja Vladimir Talevski.

Izvor: Beta, Insajder

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here