Home DRUŠTVO Zbog skrivanja informacija – prinudna naplata Aerodromu i prekršajna prijava direktoru

Zbog skrivanja informacija – prinudna naplata Aerodromu i prekršajna prijava direktoru

SHARE

Foto: M. Z.

Direktor po svaku cenu odbija da javnosti dostavi informacije

Sve rokove za plaćanje kazni zbog skrivanja informacija o sistematizaciji radnih mesta direktor niškog Aerodroma Vladica Đurđanović probio je još pre 5 meseci. Poverenik za informacije od javnog značaja pokrenuo je postupak za prinudnu naplatu i traži da Ministarstvo za državnu upravu pokrene disciplinski postupak protiv Đurđanovića.

Direktor Đurđanović 14 meseci odbija da javnosti da potpunu informaciju o važećoj propisanoj stručnoj spremi i spisku radnih mesta na Aerodromu “Konstantin Veliki”. Prvo je ignorisao Zahtev za pristup informacijama, zatim ga je nazvao “nerazumnim i nejasnim”, proglašavao traženi dokument službenom tajnom, tužio Poverenika i na kraju je dostavio dokument u kojem je prekrio najbitnije delove.

Poverenik je u ovom slučaju izrekao dve novčane kazne. Prvu 20.000 dinara krajem decembra i drugu od 180.000 u januaru. Rok za plaćanje bio je 2 dana.

Iako Đurđanović tvrdi da nije kažnjen i da niko nije platio kaznu, poverenik Rodoljub Šabić istakao je da se kazna izriče pravnom licu, Aerodromu, a ne direktoru, i da je rok za plaćanje kazne istekao još 21. januara.

loading...

Zbog toga je tražio i reakciju Vlade Srbije.

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave je ovlašćeno i dužno da pokrene prekršajni postupak protiv direktora, koji je u konkretnom slučaju počinio prekršaje iz člana 46, tačke 8 i 14 Zakona o pristupu informacijama.

Šabić je zaključio i da bi trebalo proveriti da li je Upravna inspekcija protiv Đurđanovića pokrenula prekršajni postupak po dokumentaciji koju je inspekciji dostavio Poverenik.

Novinari Južnih vesti zasada nisu uspeli da dobiju tu informaciju, ali su iz Upravne inspekcije saopštili da će odgovor dostaviti narednih dana.


Problemi oko naplate kazni

Poverenik Šabić kaže da je Vladi Srbije tražio da obezbedi izvršenje odluke o naplati kazne, ali da nije dobio povratnu informaciju.

Govoreći o konkretnom problemu, Poverenik tvrdi da to nije izolovan slučaj.

U pogledu prinudne naplate izrečenih novčanih kazni, postoji neujednačena sudska praksa. Sudovi u najvećem broju slučajeva ne prihvataju nadležnost, što je u suprotnosti sa Zakonom o slobodnom pristupu informacijama. Posledica takvog stava je da je samo u 2016. godini ostalo nenaplaćeno novčanih kazni Poverenika u iznosu od 2,5 miliona dinara u korist budžeta Srbije – navodi Šabić.

Podsetimo, novinari Južnih vesti su sistematizaciju radnih mesta tražili nakon prijava građana da je na niškom Aerodromu bilo porodičnog i partijskog zapošljavanja i da je sistematizacija prilagođavana određenim kadrovima.

Izvor: Južne vesti/Autor:M. Zirojević 

 

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here