Home DRUŠTVO Bivši direktor Kolubare o angažovanih privatnih mašina: Postoji dan koji ima 25...

Bivši direktor Kolubare o angažovanih privatnih mašina: Postoji dan koji ima 25 sati

SHARE

 

Dragan Tomić, prvooptuženi pred sudom za organizovani kriminal u slučaju zloupotreba u Kolubari preko zakupa mašina od privatnih firmi ocenio je optužnicu katastrofalnom i politički motivisanom. Tužilaštvo sa druge strane smatra da može da dokaže da su Tomić i drugi rukovodioci rudarskog basena davali naloge od kojih će privatnih firmi Kolubara rentirati mašine, ali i da je Kolubara plaćala za mašine čak i kada stoje u mestu.

Dragan Tomić je nakon čitanja optužnice ispred zgrade specijalnog suda prvi put pristao da odgovori na nekoliko pitanja novinara Insajdera u vezi sa informacijama objavljenim u serijalu o Kolubari „Prevara veka“ emitovanom pre više od šest godina.

Tada su između ostalog objavljeni dokazi da drastičan rast troškova za zakup privatnih mašina u Kolubari počinje upravo u vreme kada je Tomić bio direktor. Utvrđeno je da je Kolubara plaćala mašine privatnih firmi i kada joj nisu bile potrebne i praktično su stajale u mestu.

Tako je između ostalog Kolubara plaćala i kada se u izveštajima navodilo da je jedna te ista mašina radila 31 dan za redom bez prestanka, pa čak i da je jedna mašina radila 25 sati u jednom danu.

loading...

„Da, i postoji taj dan. Prelazak sa letnjeg na zimsko računanje vremena. Treća smena traje devet sati“, navodi Tomić odgovarajući na pitanje o tome kako je moguće da mašina radi 25 sati u jednom danu.

Jedan od slučajeva koje je Insajder otkrio je i da je državno preduzeće Kolubara u vreme dok je Tomić bio direktor angažovala mašinu firme Kačer Turist čiji je većinski vlasnik bio upravo Tomić. Prema izveštajima o angažovanju mašina koje je Insajder dobio po Zakonu o slobodnom pristupu informacijama, jednom mašinom – skip, četiri dana za redom po 24 sata dnevno upravljao je Mihailo Marinković.

Nekoliko godina kasnije, odgovarajući na pitanja novinarke Insajdera, Dragan Tomić iznosi tvrdnju da je zapravo reč o dvojici ljudi koji se isto zovu i koji su upravljali istim skipom firme Kačer Turist.

Tomić istovremeno tvrdi da firma Kačer Turist nije njegova, iako se vodio u APR-u kao vlasnik. Odmah zatim dodaje da ta firma nije osnovana da bi se bavila rentiranjem mašina već radi izgradnje gerontološkog centra.

On takođe tvrdi da je drastičan rast troškova Kolubare za zakup privatnih mašina bio opravdan jer to pokazuju rezultati.

Insajder je međutim još ranije utvrdio da je količina iskopanog uglja i jalovina ostajala približno ista.

U Specijalnom sudu u Beogradu danas je završeno čitanje optužnice koju je Tužilaštvo za organizovani kriminal podiglo protiv 28 osoba, bivših rukovodilaca Kolubare i vlasnika i direktora privatnih firmi.

Optužnica praktično potvrđuje istraživanje Insajdera iz janura 2011. da je zakup mehanizacije od privatnih zapravo bio mehanizam zloupotreba u tom državnom preduzeću.
Bivši rukovodioci Kolubare su, kako se navodi u optužnici, zloupotrebom ovlašćenja pribavili korist u iznosu od 1,1 milijarde dinara, što je u vreme izvršenja dela bilo oko 11 miliona evra.

Optuženi su se izjasnili da nisu krivi a suđenje se nastavlja u septembru iznošenjem odbrane provooptuženog Dragana Tomića.

Dragan Tomić, Vladan Jovičić, bivši direktori Kolubare kao i Radisav Ranković, dugogodišnji komercijalni direktor u Kolubari terete se da su stručnim službama davali naloge za angažovanje mašina koje Kolubari nisu bile potrebne od privatnih firmi. Istovremeno, odeljenje Mehanizacija u Kolubari upozoravalo je rukovodstvo da je toliki broj angažovanih mašina nepotreban.

Dragan Tomić i Vladan Jovičić optuženi su da su preko Radisava Rankovića davali naloge za angažovanje mašina koje je on prolseđivao nekadašnjimn ćerkama firmama Kolubara Usluge, Kolubara Građevinar i Kolubara Mali Borak. Ove firme su zatim bez tendera angažovale mehanizaciju od privatnih firmi. Usluge, Građevinar i Mali Borak su državne firme izdvojene iz Kolubare, ali su imale povlašćen položaj prilikom dobijanja poslova, odnosno dobijale su ih bez tendera, pod obrazloženjem predstavnika vlasti da je to pomoć dok se ove državne firme ne snađu na tržištu.

Iako je iz tužilaštva i suda ranije najavljivano da će optužnica obuhvatati samo period do kraja 2007. neki od spornih ugovora koje je tužilac pomenuo potpisivani su i 2008. i 2009.

Podsetimo, u serijalu Prevara veka novinari Insajdera otkrili su da je Kolubara za zakup mehanizacije od privatnih firmi potrošila oko 130 miliona evra u periodu od 2004 do 2011. Prema zvaničnom odgovoru EPS-a, Kolubara više ne rentira nijednu privatnu mašinu, pa se postavlja pitanje da li je bilo kakav trošak bio opravdan.

Izvor: Insajder

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here