Home POLITIKA Odluka o izborima u Gradu doneta na neustavan način

Odluka o izborima u Gradu doneta na neustavan način

SHARE

Opozicija u Kragujevcu poziva građane na bojkot glasanja za savete mesnih zajednica

Predstavnici opozicionih političkih organizacija: Pokreta za naš grad (PZNG), Liberalno-demokratske partije (LDP), Srpskog pokreta obnove (SPO) i Demokratske stranke pozvali su danas građane Kragujevca da bojkotuju izbore za članove saveta građana u mesnim zajednicama, raspisane za 20. avgust 2017. godine.

Poziv na bojkot izbora za savete MZ Kragujevčanima je, ističu u odborničkim klubovima PZNG, LDP, SPO i DS , upućen jer je, kako kažu, gradska vlast odluku o tome donela na neustavan i nezakonit način, odnosno sa nedovoljnim brojem glasova, “grubo kršeći Statut grada, a sve u cilju manipulacije, da svoje partijske izbore predstave kao građanske”.

– Odluku o mesnoj samoupravi, za čije donošenje nije glasao dovoljan broj odbornika, vladajuća većina namerava bahato i mimo zakona da sprovede po svaku cenu. Na ovaj način, vladajuća Srpska napredna stranka uz pomoć svojih satelita, građanima oduzima njihovo Ustavom i zakonom garantovano pravo da sami uređuju način i organizaciju izbora građana za članove Saveta mesnih zajednica, a sve u cilju da ovaj oblik građanske inicijative stave pod svoju stranačku kontrolu, navodi se u zajedničkom saopštenju opozicionih odbornika, uz napomenu da “svi odgovorni za donošenje ove odluke treba podnesu ostavke, počev od predsednika i sekretara Skupštine grada, pa do člana Veća za lokalnu samoupravu”.

– U njihove motive za donošenje ove odluke ne ulazimo, da li je u pitanju neznanje ili politička osionost, ali je isto tako njihova obaveza da odgovore građanima zašto njih slovo ustava, zakona i ustavnih odluka ne obavezuje. Naprotiv, predsednik Skupštine grada raspisivanjem izbora za članove Saveta mesnih zajednica nastavlja da grubo krši zakon, a poziv građanima da mu se u tome pridruže, zahteva reakciju i poziv na bojkot. Uvereni smo da će građani u velikoj meri prepoznati trenutak kada je neophodno reći “ne” bahatosti i samovolji, da će jasno staviti do znanja gradskoj vlasti da je bojkot ovih neustavnih i nezakonitih izbora jedini odgovor na pokušaj institucionalnog implementiranja lokalne vlasti u svaku mesnu zajednicu na teritoriji grada, naglašavaju predstavnici opozicionih odborničkih klubova.


Dodaju i da mesne zajednice predstavljaju asocijaciju građana zasnovanu na interesnim principima u okviru koje građani zadovoljavaju određene opšte, zajedničke i svakodnevne potrebe i kao takve pripadaju građanima, a ne gradonačelniku Kragujevca i njegovim poslušnicima.

IZVOR DANAS
loading...
loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here