Home POLITIKA Jeremić: Zajednički protiv "okupacije"

Jeremić: Zajednički protiv "okupacije"

SHARE

Moja stranka će biti opoziciona i u njoj će biti dosta novih ljudi, a prioritet će biti angažovanje na premošćavanju razlika između opozicionih frakcija, izjavio je za N1 bivši šef diplomatije Vuk Jeremić.

On smatra da opoziciji ne treba uzajamno vređanje i upiranje prstom, dok se “otvara tlo pred narodom”.

“Treba nastaviti saradnju, uz uzajamno poštovanje razlika, ima mnogo toga što nas veže, zašto bismo se svađali kada možemo da sednemo za sto, bar oko toga šta bi trebalo da bude kolektivini zahtev opozicije za izbore”, objasnio je Jeremić. Videli ste kakvi su bili ovi izbori, treba da krenemo od stvari koje nas spajaju, ocenio je Jeremić, pominjući, pre svega, zahtev za poštene i fer izborne uslove.

“Razgovarao sam sa Jankovićem, Radulovićem i drugima, svi koji mogu da budu meta režima, a to su manje-više svi iz opozicije, svi su za postizanje fer izbornih uslova, ne vidim razlog zašto se ne bismo složili, dolaze beogradski izbori, i tu ima tema u kojima ne postoje velike razlike”, smatra Jeremić.

Prema njegovim rečima, svi koji žele u zajednički front protiv nastavka “okupacije” glavnog grada mogu da sednu i razgovaraju, jer o temama važnim za gradske izbore ne postoje velike razlike među opozicijom.

“Ali da se obavežu da nakon izbora neće stupiti u koaliciju s režimom, ko se obaveže da neće s Vučićem – dobrodošao je za sto”, istakao je Jremić. On je ocenio da postoje ozbiljne razlike kada su neke velike teme u pitanju, poput EU ili NATO, ali to neće biti teme u gradskoj skupštini.

loading...

“Treba da se dogovaramo, umesto da se svađamo i vređamo, to je muzika za Vučićeve uši”, rekao je Jeremić, koji smatra da je idealno rešenje jedna lista na izborima u Beogradu.

“Činjenica da Vučić ima manje od 50 odsto u Beogradu je prilika koju ne smemo da propustimo”, istakao je Jeremić i priznao da je načinjena greška na predsedničkim izborima, jer bi bilo mnogo bolje da je opozicija izašla s jednim kandidatom, ali da nije postojala sinergija.

“Ja sam tu lekciju naučio, hajde da ne ponovimo greške, budemo li jedni druge saplitali neko će postići bolji rezultat, neko lošiji, ali to je na kraju pitanje ko će zauzeti bolje mesto na palubi Titanika”, objasnio je Jeremić. On je precizirao da se radi na programu i statutu buduće stranke desnog centra i najavio da će biti formiran politički savet, kao i da će među onima koji će podržati stranku biti i Siniša Kovačević.


Komentarišući rezultat na predsedničkim izborima, Jeremić je rekao da su očekivanja bila veća, ali da ga 200 hiljada glasova, koje je osvojio, obavezuju da nastavi sa borbom.

“Ja sam kandidovao promene, sigurno sam pravio greške u kampanji, voleo bih da te stvari ne ponovim, zato sam i uzeo vreme da razmislim i analiziram. Ostajem na sceni i boriću se”, istakao je Jeremić. On smatra da je najveći problem to što ljudi imaju malo želje i volje za angažovanjem, jer su utonuli u apatiju. Zato, kako kaže, treba probuditi nadu i inspirisati društvo, “inače ćemo živeti ovako još dugi niz godina, a posledice će biti devastirajuće”. On smatra da “ulazimo sve više u totalitaran poredak u kome nema podele moći, postoji jedan centar moći u liku predsednika Republike”.

O Ani Brnabić i novom sastavu Vlade

“Skandalozna kvaziinauguracija je dobar putokaz u kom pravcu to ide, ne verujem da će u vladi doći do koncentracije moći”, predvideo je Jeremić, koji poznaje Anu Brnabić i ističe da ima dobra iskustva u saradnji s njom. Problem je što ona nije u stanju da sama izabere svoj kabinet, rekao je Jeremić i upitao čija je odluka da Aleksandar Vulin bude ministar odbrane, ako je to tačno.

“Ako je to odluka Ane Brnabić, to je obeshrabrujuće, ako to nije njena odluka, onda je takođe obeshrabrujuće”, ukazao je Jeremić. On misli da ne može da bude toliko katastrofalan učinak Đorđevića na mestu ministra rada, kao budući učinak Vulina na mestu ministra odbrane.

Nemam nekih zamerki na rad Đorđevića, ne znam kako će se pokazati na drugom mestu, nova vlada će pokazati kontinuitet sa prethodnom, nemam reči hvale…ne vidim da će doći do suštinskih promena, možda nas Brnabić iznenadi, dodao je Jeremić. Prema njegovoj oceni, osnivanje Ministarstva za zaštitu životne sredine je dobra stvar, jer je uključivanje Srbije u međunarodne tokove pitanje od vrhunskog značaja.

“Ne znam ko će biti ministar, ali je dobra stvar što će postojati”, objasnio je Jeremić, koji nije siguran da je ministarstvo evroinetgracija dobra ideja. Nije u tehničkom i operativnom smislu najbolje rešenje, tako kažu iskustva, usporen je proces integracija, samo će da služi za puštanje dimne zavese i stvaranje privida da dolazi do ubrzavanja procesa integracija, zaključio je Jeremić.

(Danas)

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here