Home POLITIKA Fiskalni savet: Lokalne vlasti i javna preduzeća duguju 1,2 milijarde evra

Fiskalni savet: Lokalne vlasti i javna preduzeća duguju 1,2 milijarde evra

SHARE

 

Gradovi i lokalne samouprave i neuspešna lokalna javna preduzeća duguju oko milijardu evra, što je fiskalni rizik jednak onom koji je budžetu bio svojevremeno Srbijagas, rekao je danas predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović.

Petrović je naglasio da fiskalni problemi gradova i lokalnih samouprava ugrožavaju javne finansije Srbije i koče privredni rast.

Fiskalni savet uradio je obimnu analizu o problemima i rizicima lokalnih javnih finansija.

“Ako Vlada Srbije ne preduzme neophodne mere, dugovi gradova i lokalnih zajednica će potopiti državne finansije”, rekao je Petrović.

loading...

Prema analizi Fiskalnog saveta, čak oko 200 miliona evra se godišnje odliva u gubitaška lokalna javna preduzeća, dok istovremeno nedostaje 250 miliona evra za investicije u lokalnu infrastrukturu, vodovode, kanalizaciju, preradu otpada…

“Od javnih preduzeća najveće minuse u poslovanju ima Gradsko saobraćajno preduzeća Beograd koje se godišnje dotira sa čak 100 miliona evra i kragujevačko preduzeće ‘Energetika’ koje svima duguje i kome svi duguju, a u najtežem položaju je grad Kragujevac koji će bankrotirati ako se ništa ne preduzme”, rekao je Petrović.

Petrović ističe da su prethodnih godina probleme bili dužni da vide ministri privrede, finansija i lokalne samouprave.

“Finansije gradova i opština će se raspasti ako Vlada Srbije ništa ne preduze. Kragujevac je praktično pred bankrotom “, rekao je Petrović.

Fiskalni savet će rezultate istraživanja prezentovati predstavnicima Međunarodnog monetarnog fonda.

Izvor: Insajder

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here