Home DRUŠTVO Fijat ignoriše radnike, inspekcija mu preti kaznama

Fijat ignoriše radnike, inspekcija mu preti kaznama

SHARE

Dve hiljade zaposlenih u kragujevačkoj fabrici automobila u potpunom štrajku

Proizvodnja svih verzija modela “fijata 500l” jutros u potpunosti je obustavljena u kompaniji Fijat Krajsler automobili Srbija.

Razlog je generalni štrajk u koji su radnici stupili nakon što se rukovodstvo fabrike oglušilo o njihov zahtev da im osnovna plata bude povećana sa 38.000 na 45.000 dinara.

Menadžment Fijata ne odaziva se na pozive sindikalaca da sednu za pregovarački sto i započnu pregovore. Naprotiv, kako je danas obznanio predsednik Sindikata Fijatovih radnika Zoran Marković, menadžment ove fabrike danas nije došao ni na pregovore koji su bili organizovani u Ministarstvu privrede i to uz posredovanje ministra Gorana Kneževića. Došli su sindikalci i predstavnici ministarstva, ali ne i predstavnici Fijata, i to bez ikakvog obrazloženja.

Rukovodstvo Fijatovog sindikata danas je istaklo i da je poslovodstvo FCA Srbija sinoć i jutros nastojalo da radnike, suprotno odredbama Zakona o štrajku, onemogući da štrajkuju u svojim pogonima, već da ih natera da protestuju u određenim zonama. O tome je, kažu sindikalci, obaveštena Inspekcija rada koja je, u međuvremenu, tim povodom i intervenisala i naložila poštovanje propisa.

Inspekcija je jposle podne donela i rešenje kojim se menadžmentu FCA Srbija nalaže da stupi u pregovore sa Štrajkačkim odborom. U suprotnom, kompanija FCA Srbija će biti kažnjena prema Zakonu o štrajku koji propisuje stalne pregovore poslovodstva i štrajkača tokom obustave rada. Sindikat u Fijatu danas je, nakon što je Inspekcija rada donela rečeno rešenje, poslao novi zahtev menadžmentu kompanije za početak pregovora o zahtevima zaposlenih.

loading...

Kako ističe Marković, u štrajku učestvuje oko 2.000 zaposlenih iz prve i druge smene, od ukupno 2.460 radnika, koliko je, prema navodima poslovodstva, zaposleno u fabrici, što je cifra u koju sindikalci sumnjaju. Oni smatraju da je broj zaposlenih, pre svega u proizvodnji, nedovoljan, čemu svedoči činjenica da je sve veći broj radnika prinuđen da radi po više operacija. U štrajku ne učestvuje oko 250 službenika u FCA.

Marković je naveo da je proces rada prekinut u najvećim i najvažnijim proizvodnim celinama fabrike, odnosno u pogonima Preseraj, Karoserija, Lakirnica i Montaži, kao i u fabričkoj Logistici. Od danas ujutro u Fijatovoj fabrici, dakle, štrajkuje 90 odsto zaposlenih.

Predsednik Sindikata danas je ocenio i da su radnici preopterećeni zbog smanjenja broja zaposlenih prošle godine, prelaska sa tri na dve smene, kao i zbog dužih bolovanja zaposlenih. O tome se krajem prošle godine razgovaralo sa poslovodstvom i tada je, prema njegovim rečima, dogovoreno da se smanji broj automobila koji se proizvode u jednoj smeni, sa 230 na 220, što međutim nije dovoljno za rasterećenje radnika.

“Radnicima se u odsustvu drugih kolega samo pridodaju i njihove obaveze zbog čega se traži drugačiji način organizacije ili angažovanje novih radnika na mestima odsutnih”, rekao je Marković i dodao da je prošle godine, kada je u FCA bilo više zaposlenih, proizvedeno 85.000 vozila, a posle odlaska oko 1.000 radnika, plan za ovu godinu ostao je isti.

“Raniji pregovori nisu dali rezultate, pa smo se opredelili za sindikalnu borbu, kako bismo sprečili poslodavca da izrabljuje radnike. Poslodavac ne prihvata naše zahteve iako bi traženo povećanje zarada umanjilo profit FCA Srbija za svega 0,5 odsto”, ističu u sindikatu.

Kako podsećaju, Fijat je ranije predložio povećanje zarade od tri odsto za radnike u proizvodnji, dok službenicima nije ponudio nikakvo povećanje i oni već šestu godinu primaju nepromenjene zarade.

– Uprkos tome, službenici ne protestuju, jer ne žele da kvare svoj CV kao štrajkači ili bundžije, ali zato sve više napuštaju fabriku i nalaze radna mesta u drugim inostranim kompanijama izvan Kragujevca – ističu u Samostalnom sindikatu FCA Srbija, uz napomenu da imaju podršku sindikata svih Fijatovih kooperanata u Kragujevcu.

 

Jeftina radna snaga

 

– Glavna poruka štrajka u FCA Srbija je da radnici Kragujevca ne žele više da budu jeftina radna snaga. Ovo je poruka i ostalim radnicima u Srbiji, ali i svim inostranim investitorima. Fijat, čuli smo, treba da se odrekne svega 0,5 odsto profita da bi zaposleni u FCA Srbija dobili traženo povećanje plata. Zar je to mnogo da bi se ispunili zahtevi radnika, upitao je danas predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije u Kragujevcu Jugoslav Ristić.

 

Izvor: Danas

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here