Home DRUŠTVO Partokratija u kulturi uobičajena

Partokratija u kulturi uobičajena

SHARE

Partokratija u kulturi, umetnosti i medijima i postavljanje novih, podobnih kadrova sa svakom smenom vlasti u Srbiji je postala uobičajena, to je sistem koji dugo funkcioniše, ocenili su danas učesnici debate na tu temu.Partokratija u kulturi uobičajena

Profesor Fakulteta političkih nauka Snježana Milivojević rekla je da se razvio sistem vlasti u kome, pobedom na izborima, počinje da funkcioniše partokratijski sistem, koji se onda širi i utiče na procese u nekim drugim oblastima, tako da je “raspodela kadrova” samo jedan aspekt problema.

Partokratija selekcioniše pristup javnim resursima, javnom novcu, načinom upravljanja institucijama, svim tim se upravlja iz jednog mesta, i ta partijska logika se preliva na sve oblasti ukazala je Milivojević.

Nekadašnji funkcioner Demokratske stranke koja je bila na funkcijama u kulturi Gorica Mojović, konstatovala je da nije sporno kad promenom vlasti oni koji dođu na funkcije u kulturi biraju svoj tim, ali da je problem kad kriterijum ne bude stručnost, nego partijska poslušnost.

Kriterijum pripadnosti partiji, lojalnosti vođi ili nekim ljudima koji su arbitri u kulturi postaje prevashodni, a nekad i jedini kriterijum, naglasila je Mojović.

Ona je ocenila da je, ipak, u kulturi biloo najmanje štete od partokratije u odnosu na druge oblasti.


loading...

Bivši ministar kulture Bratislav Petković je partokratiju okarakterisao kao nasleđe komunizma, jer tad skoro da nije bilo umetnika koji nije bio član partije.

Nekadašnja direktorka Kulturnog centra Beograda Mia David rekla je da se nema pravo nikoga osuđivati zato što je politički aktivan ili član neke partije, ali da je problem što danas stranke, u želji da ostanu na vlasti, “menjaju ideologiju kako im padne na pamet”.

Problem je što mi nemamo kulturnu politiku ni jasno određene vrednosti. I onda imamo situaciju da svako sprovodi ono u što veruje. To je nekad uspešno, a nekad neuspešno… Greške koje se preve su ređe zlonamerne, a češće su zbog okolnosti, i manje su nego u nekim drugim oblastima, rekla je David.

Upravnik Beogradskog dramskog pozorišta Slobodan Ćustić, koji je član Srpske napredne stranke, konstatovao je da je partokratije uvek bilo, i posebno je prozvao nekadašnjeg ministra kulture Ivana Tasovca, za koga je rekao da je Aleksandru Vučiću “stiglo naređenje sa Zapada” da ga postavi na tu funkciju.

Na debatu su, kako su organizatori objasnili, bili pozvani, ali su odbili da dođu Tasovac, glumci Svetislav Goncić i Lazar Ristovski, direktor kompanije Novosti Ratko Dmitrović i nekadašnja glavna urednica Politike Ljiljana Smajlović.

Piše: N.K.

IZVOR DANAS

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here