Home POLITIKA Kurti: Dijalog sa Srbima, ne Srbijom

Kurti: Dijalog sa Srbima, ne Srbijom

SHARE

 Naš prioritet biće dijalog sa Srbima sa Kosova, imamo ekonomski i socijalni plan za severne opštine na Kosovu i nismo protiv Srba, ali je Srbija protiv nas, izjavio je Blicu lider pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti, najozbiljniji kandidat za novog kosovskog premijera.

Dosadašnji dijalog koji je vođen sa Srbijom u Briselu nije postavio nikakve uslove Srbiji, a razgovara se o unutrašnjim pitanjima Kosova, zbog čega ishod nije mogao biti pravedan, smatra Kurti.

Dijalog stvara utisak normalizacije odnosa, ali u suštini samo produbljuje etničke podele, rekao je on i dodao da taj pokret u principu nije protiv dijaloga, već su protiv dijaloga koji Kosovo pretvara u temu, a Srbija određuje agendu.

Kao vlada Kosova sa Briselom ćemo pokrenuti dijalog sa drugim zemljama Balkana, uključujući i Srbiju – dakle dijalog o dijalogu sa EU, rekao je Kurti.

Kurti smatra i da Srbija instrumentalizuje lokalne Srbe preko Srpske liste, koja deformiše volju srpskih građana.

Pogrešno je da Srbe i Albance vidimo samo kao njihov nacionalni identitet, svi oni imaju svoje socijalne uloge i profesije, različite prošlosti i snove za budućnost, objasnio je Kurti.

Izvor: Danas

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here