Home DRUŠTVO Brnabić i starlete…

Brnabić i starlete…

SHARE

Kad je objavljeno da je mandat za sastav nove vlade dodeljena Ani Brnabić, ne mali broj komentara odnosio se na konstataciju da ovakva odluka predstavlja dobar PR potez koji Srbiju treba da prikaže kao zemlju visokih standarda u zaštiti ljudskih prava i sloboda. Ili barem državu koja teži ka poželjnim normama jednakosti i poštovanja različitosti.

Srbija je na trenutak, neočekivano, pokazala prema svetu jedno drugo lice, suprotno dosadašnjim stereotipima koji važe za balkanske zemlje. Ali Ana Brnabić je tek jedna strana lične karte koja nas legitimiše. Iako se u početku činilo da će njena fotografija s patijarhom Irinejem biti najjača podrška poželjnoj slici zemlje, jedna druga, s inauguracije predsednika Srbije je među korisnicima društvenih mreža zauzela primat.

Reč je selfiju snimljenom u toaletu, ispod koga mlada devojka opisuje svoje ushićenje činjenicom da se našla u društvu “odabranih” . I dok se većina komentara svodila na stajling neprimeren događaju, u drugom planu je ostao njen zaključak koji glasi: “Moja diplomatska priča može da počne – ponosna na sebe”.

I tu dolazimo do one tužne strane naše lične karte. Neutvrđenog broja starleta koje su se prošetale ili pronašle utočište u Ministarstvu inostranih poslova i koje su verovatno sve redom ponosne na sebe i svoje “diplomatske priče”. Ako njima pridodamo decu, rođake ili kumove političara, biznismena, zaposlenih u Vladi… koji prema sveočenjima službenika u MIP-u odlaze u diplomatiju bez ikakvog znanja i iskustva, dolazimo do poražavajće slike kojom se Srbija zapravo i direktno predstavlja u svetu.

Kad je diplomatija u pitanju, uvek je to bio prostor za odabrane, ali nekad su se osnovne norme podrazumevale, od obrazovanja do kakvog-takvog iskustva koje ih kvalifikuje za posao kojim predstavljaju zemlju, bez obzira na to da li sede u Beogradu ili inostranstvu.

MILA 005 ZNA KAKO SE NAPREDUJE: Bez dana staža postala konzul Srbije u Stokholmu!

Danas proizvodimo instant diplomate i državne starlete. Koliko nas taj amaterizam košta što u novcu što u imidžu zemlje, teško je izračunati, ali ono što je sigurno jeste da ovako lošu praksu ni najbolji PR potez ne može da prikrije. Dovoljno je da se vlasnica selfija čija “diplomatska priča može da počne” pojavi na nekom prijemu kao članica diplomatske misije Srbije. Reprezentovaće tada sve nas zajedno. I državu i premijerku.

loading...

Svaki Vaš komentar, pregledaće članovi redakcije Insajder. Na našem sajtu nećemo objaviti komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede – što je zabranjeno i zakonima Srbije.

IZVOR INSAJDER

 

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here