Home DRUŠTVO Poseta MMF-a: Koja je veza povećanja plata i penzija sa „bumbar“ mentalitetom

Poseta MMF-a: Koja je veza povećanja plata i penzija sa „bumbar“ mentalitetom

SHARE

 

Predstavnici MMF-a stigli su u Srbiju u sedmu reviziju aranžmana sa Srbijom, a kako je najavljeno zvanični razgovori počinju sutra. Aranžman sa MMF-om podrazumeva da Srbija sprovodi određene reforme dok sa druge strane MMF je odobrio Srbiji da, ako zatreba, povlači sa njihovog računa do iznosa od 1,2 milijarde evra.

Sudeći prema najavama, odluka o povećanju plata i penzija najverovatnije neće biti doneta ovoga puta, jer prvo Srbija mora da pokaže koliko je od preuzetih obaveza ispunila.

Aranžman sa MMF-om koji je i dalje na snazi i koji se završava u februaru iduće godine, potpisan je u februaru 2015.

Da li će MMF dati zeleno svetlo za eventualno povećanje plata i penzija u narednom periodu zavisi od toga između ostalog i od toga koliko je Srbija bila uspešna u sprovođenju reformi na koje se obavezala u ovom aranžmanu.

loading...

Jedna od ključnih obaveza je bila reforma javnih, državnih i preduzeća u restrukturiranju, odnosno preduzeća u, sada već dugoročnom, statusu „procesa oporavka“.

Ocene koje je nedavno izneo ministar finansija Dušan Vujović jasno govore da se u tom procesu nije daleko odmaklo.

U Srbiji, po njegovim rečima, postoji problem upravljanja, koriste se zastarele metode, “bumbar princip i zujanje okolo” što je pogrešno.

“Treba primeniti princip rukovođenja”, rekao je Vujović

Govoreći o temama sa predstavnicima MMF-a, Vujović je i tu bio jasan:

“Sada se nalazimo praktično u onom momentu kada je potrebno rešiti status nekih javnih preduzeća, nekih preduzeća u restrukturiranju, posebno sa stanovišta plaćanja energetskih troškova, finansijske discipline, unapredjenja efikasnosti poslovanja menadžmenta”, naveo je Vujović.

Reformu javnih preduzeća u prvi plan je istakao I stalni predstavnik MMF-a u Srbiji Sebastijan Sosa, najavljujući dolazak kolega iz Vašingotna.

“Smatramo da Srbija, ukoliko želi da ostvari potpuni napredak u onom što čini u poslednje dve godine, kada je reč o makroekonomskim postignućima, i ukoliko želi da završi reforme – tada reforma javnih preduzeća mora da bude jasan prioritet”, rekao je Sosa.

Iako je u kampanji predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio povećanje plata i penzija, odluka će za sada po svemu sudeći morati da bar do kraja leta ili jeseni, odnosno sledeću posetu delegacije MMF-a iz Vašingtona.

Reforma Elektroprivrede  – jedan od ključnih zadataka

Ministar Vujović je govoreći o tromosti administracije i „bumbar“ mentalitetu između ostalog naveo EPS kao primer.

Rekao je da su u Elektroprivredi Srbije reforme posle osam meseci zaustavljene na pola godine „dok zaposleni nisu fiksirali svoja radna mesta”.

Elektroprivreda Srbije najveće je javno preduzeće koje zapošljava više od 30 hiljada radnika, a procene o tome koliki je višak zaposlenih kreću se od 5 do 11 hiljada.

Ovo javno preduzeće je monopolista u proizvodnji struje od kog i danas zavisi gotovo svaka svetiljka, svaki električni uređaj, svaka fabrika, građani i privreda cele zemlje.

Kolika je imovina EPS-a ne zna niko u državi jer se imovina već godinama popisuje.

To je za Insajder bez ograničenja nedavno potvrdio Branko Kovačević, predsednik Nadzornog odbora, glavnog upravljačkog tela javnog preduzeća.

Ključni problem tako velikih sistema je preglomazna administracija, ali i nabavke koje se odvijaju bez kontrole.

Uvećani računi za struju, kupovina softvera u vrednosti od više miliona evra koji godinama nije u funkciji, državna preduzeća izdvojena iz EPS-a preko kojih se nameštaju državni poslovi za privatne firme, tenderi koji nisu regularni, 600 direktora, dugovi koji su sve veći, kontrola koja nikako da se uspostavi, a reforme nikako da se završe.

Ovo je ukratko opis dugogodišnjeg funkcionisanja najvećeg javnog sistema u državi- Elektroprivrede Srbije.

Zbog čega su reforme u EPS-u tako spore, kakvih su zapravo otpori i kako funkcioniše najveće javno preduzeće u Srbiji novinari Insajdera bavili su se u serijalu o Kolubari, koja je deo EPS-a, početkom 2011. godine.

Ovo je jedna od afera koja je dospela do suda – za dva dana počinje suđenje po optužnici tužilaštva za organizovani kriminal, pošto je optužnica tek nedavno, posle istrage koja je trajala godinama.

Izvor: Insajder

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here