Home POLITIKA TS: Nova ministarstva za potrebe stranaka a ne države

TS: Nova ministarstva za potrebe stranaka a ne države

SHARE

Organizacija Transparetnost Srbija ocenila je da se Zakon o ministarstvima, o kojem danas raspravlja parlament, ponovo menja da bi se zadovoljile potrebe stranaka koje čine Vladu Srbije ili pojedinaca iz tih stranaka, a ne potrebe države.

U saopštenju TS je navela da se zalaže za donošenje Zakona o ministarstvima u kojem je podela nadležnosti isključivo u funkciji efikasnosti rada, a ne zadovoljenja potreba stranaka koje daju podršku Vladi. Oni dodaju da se ovaj predlog našao među 15 priroitetnih aktivnosti koje je Transparentnost uputila kandidatkinji za premijera Ani Brnabić.

TS je dodala da ne osporava niti podržava predlog po kome zaštitu životne sredine treba izdvojiti kao poseban resor, a evropske integracije sa nivoa vladine službe preneti na nivo ministarstva.

“Ako je to zaista potrebno i ako ozbiljna, dokumentovana rasprava potvrđuje, takvo stanje treba trajno zadržati, da se ne bi desilo da se u nekoj sledećoj Vladi ‘zbog štednje’ ukidaju resori koji su sada proglašeni izuzetno važnim”, ocenila je TS.

Organizacija je upozorila da u obrazloženju izmena Zakona nema ni reči o izuzimanju Direkcije za elektronsku uprave iz delokruga rada Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu.

“Može se nagađati, na osnovu činjenice da je to ta oblast bila važan segment rada dosadašnje ministarke i kandidatkinje za predsednika Vlade, da Direkcija neće netragom nestati, već da je, verovatno, ova oblast izdvojena da bi bila pod direktnom kontrolom buduće premijerke”, piše u sopštenju.

loading...

Dodaje se da je činjenica da se predlogom zakona odredba na osnovu koje je Dirkecija formirana, briše, a da nema ni pomena zbog čega je to učinjeno i šta će biti sa Direkcijom.

“Nije to prvi put da obrazloženje zakona služi samo da zadovolji formu”, navela je Transparentnost.

Izvor: Beta

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here