Home POLITIKA Predložena vlada sa osamnaest resora

Predložena vlada sa osamnaest resora

SHARE

Sednica parlamenta na kojoj se bira vlada Ane Brnabić

*Nova vlada imaće dva nova resora – ekologiju i evropske integracije * Sve zaposlene iz kancelarije za evropske integracije, kabineta ministra bez portfelja i pregovaračkog tima preuzeće novo ministarstvo

Maja Gojković za subotu u 10 sati konačno je zakazala dugonajavljivanu vanrednu sednicu parlamenta, koja bi trebalo da prethodi izboru nove vlade.

Zahtev za vanredno zasedanje podnela su 152 poslanika, a na dnevnom redu su izmene Zakona o ministarstvima kojima se predviđa uvođenje dva nova ministarstva – ekologije i evropskih integracija.

Nova vlada imaće 18 resora, dva više nego prethodna. U predloženom zakonu ne stoji da li će nova vlada imati jedno ili dva ministarstva bez portfelja, koliko kancelarija će imati, niti koliko će imati potpredsednika.

Sve zaposlene iz kancelarije za evropske integracije, kabineta ministra bez portfelja i pregovaračkog tima preuzeće novo ministarstvo za evropske integracije.

Izmene zakona o ministarstvima predložio je šef poslaničke grupe SNS Aleksandar Martinović, koji će te izmene i obrazložiti u parlamentu. Za izmene ovog zakona obezbeđena je natpolovična većina poslanika i za njih će osim 156 poslanika vladajuće koalicije glasati i sedam poslanika Jedinstvene Srbije, koji istovremeno neće podržati izbor nove premijerke Ane Brnabić. Protiv izmena ovog zakona glasaće kompletna opozicija, zajedno sa poslaničkim klubom LSV – LDP i SDA. Nenad Čanak istakao je juče da LSV neće glasati za vladu Ane Brnabić i da će lično zatražiti sastanak sa Anom Brnabić kako bi joj sve predočio.

“Mi ćemo pohvaliti ono što bude dobro, ali ćemo biti i najoštriji kritičari. Za sada Ana Brnabić nema našu podršku, ali to može da se promeni”, rekao je Čanak.
Poslanici će se, naime, o izmenama Zakona o ministarstvima izjašnjavati u ponedeljak, a rasprava o premijeru i članovima vlade trebalo bi da počne u sredu, kako bi u četvrtak, dan pre isteka roka za formiranje vlade, Srbija konačno dobila novu vladu.

loading...

Izvor: Danas

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here