Home DRUŠTVO Erdogan izbacuje Darvina iz škole

Erdogan izbacuje Darvina iz škole

SHARE

 

Turska je spremna da iz programa srednjih škola izbaci Darvinovu teoriju evolucije – “kako bi sačuvala lokalne i nacionalne vrednosti”.

Kako piše Raša tudej, Turska će time postati druga predominantno muslimanska zemlja koja je donela takvu odluku, posle Saudijske Arabije.

Turski nastavnici tvrde da je Darvinova teorija isuviše kompleksna za tinejdžere i da bi trebalo da sačekaju do fakulteta kako bi mogli da se suoče sa takvim sekularnim naučnim diskursom.

Odluka bi trebalo da stupi na snagu od 2019. godine.

loading...

“Izbacili smo kontroverzne predmete za učenike koji su u dobi u kojoj ne mogu da razumeju problematiku”, rekao je funkcioner Ministarstva obrazovanja Alpasan Durmuš.

Prema njegovim rečima, izbacivanjem Darvinove teorije snagu će dobiti “lokalne i nacionalne vrednosti turskog društva, a tu odluku je podržao i predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan.

Durmuš je dodao i da časovi religije i morala, koji će biti uvedeni kao obavezni, ne treba da budu u programu đaka prvog, petog i devetog razreda, ukoliko sami ne izaberu.

U komentarima na ovakvu odluku Ministarstva obrazovanja navodi se da je to posledica želje vlasti da smanji uticaj sekularizma koji je uveo osnivač moderne turske države Kemal Ataturk.

Grupacija onih koji se protive Darvinovoj teoriji tvrdi da je ona “u totalnoj suprotnosti sa islamskim učenjima”, dok se na drugoj strani govori o potpunom prihvatanju ili delimičnom, uz nalaženje veza sa islamskim teorijama.

Izvor: B92, Insajder

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here