Home DRUŠTVO Kožu treba štititi tokom celog dana

Kožu treba štititi tokom celog dana

SHARE

Održana tribina udruženja “Naša Aska” o štetnosti infra crvenog zračenja

 Kada stignu leto i visoke temperature, od sunca se treba štititi i kada nismo na plaži. Tokom letnjih meseci naša koža je najviše izložena sunčevom zračenju, koje može da bude veoma opasno i štetno.

Infra crveno A zračenje (IR-A) predstavlja gotovo trećinu ukupnog sunčevog zračenja, dok UVA i UVB zračenje čini samo 7 odsto ukupnog sunčevog spektra. Oštećenje kože izazivaju UVB i UVA zraci, ali i IR-A zraci, koji najdublje prodiru u kožu. Upravo infra crveno zračenje, na koje se obično obraća malo pažnje, bila je tema danas održane nesvakidašnje tribine za novinare koju uz podršku udruženja “Naša Aska” organizovana na otvorenom spratu turističkog autobusa, uz panoramsko razgledanje Beograda.

Sunce zrači infra crvenim zračenjem (IR), vidljivom svetlošću i ultraljubičastim zračenjem (UV). Od ukupne sunčeve energije koja dolazi do površine Zemlje, najveći deo zračenja od čak 54-56 odsto predstavlja IR zračenje, 39 odsto je vidljivo svetlo i oko 5 do 7 odsto predstavlja UV zračenje. Infra crveno zračenje je značajan faktor spoljne sredine, ima sve veći uticaj na zdravlje ljudi, a posebno na kožu. Postoje različite vrste infra crvenog zračenja, a štetni su infracrveni A zraci (IR-A).

– Treba biti veoma oprezan sa ultra crvenim A zračenjem. Za razliku od UV zraka koji oštećuju ćelijsku membranu, IR-A zraci prolaze u samu ćeliju, u mitohondrijama dovode do oksidativnog stresa i oslobađanja slobodnih radikala, dolazi do do strukturnih promena u kolagenu, što dodatno značajno ubrzava procese (foto)starenja kože već izazvanog UV-zračenjem- kazala je dr Jelena Stojković Filipović, sa Klinike za dermatovenerologiju KCS.

Dr Goran Vukomanović iz Univerzitetske dečje klinike u Tiršovoj, govoreći o osetljivoj dečijoj koži, kazao je da preterano izlaganje kože suncu već od prvog dana ima veliki uticaj na stanje kože tokom celog života.

– Krema za sunčanje se nanosi na sve delove kože desetak minuta pre izlaska na sunce. Mazanje deteta se ponavlja u zavisnosti od boje kože, pigmenta i prethodne izloženosti kože suncu. Za bebe i malu decu obično je potrebno ponovno mazanje kože na svakih pola sata- istakao je dr Vukomanović.
U cilju podizanja svesti o svim efektima sunčevog zračenja, udruženje “Naša Aska” ovog leta pokrenulo je veliku edukativnu kampanju pod sloganom “Ne budi crven kao rak!”.

Izvor: Danas

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here