Home DRUŠTVO Urban Beograd bez kanalizacije

Urban Beograd bez kanalizacije

SHARE

Kabinet gradonačelnika Beograda predstavio je Strategiju razvoja prestonice do 2021. godine. Dokument sadrži i akcioni plan tj. konkretne ciljeve koje bi trebalo postići u narednih pet godina. Strategijom je predviđeno unapređenje 8 oblasti života u prestonici – od privrede, saobraćaja, preko životne sredine i energije do unapređenja gradske uprave

Petogodišnji plan za srpsku prestonicu je spreman. Ako strategija za glavni grad ne ostane mrtvo slovo na papiru, Beograd će 2021. biti “urban, održiv, odgovoran, dinamičan, razvijeni evropski region”, kaže pomoćnik gradonačelnika Borko Milosavljević.

On se već ponosi fontanom koja je u top 10 najlepših u Evropi, dok istovremeno svi meštani prestonice nemaju vodu u kući, niti kanalizaciju. Strategija Beograda za narednih pet godina je da 90 procenata prestoničana pokrije vodovodom i isto toliko kanalizacijom. Plan predviđa i više posla, investicija, ali i pametnu tj. građanima korisniju upravu. Nadležni kažu – prestonica će biti i energetski i ekološki svesnija.

“Mi smo metropola koja respektuje životnu sredinu”, kaže Milosavljević.

Toliko da je Beograd jedina prestonica na slivu Save i Dunava koja uopšte ne prečišćava otpadne vode.

“Ekologija je za nas veoma važna”, rekao je gradonačelnik Siniša Mali.

loading...

I zato aktuelna vlast glavnog grada tvrdi – strategijom su predvideli ono što nijednoj garnituri prestoničkih rukovodilaca do sada nije bilo u fokusu – prečišćavanje otpadnih voda. Tvrde – do 2021. Beograd će čistiti 10 procenata fekalnih voda. Uveravaju – brinuće i o onima kojima prevozno sredstvo nije automobil. Za pet godina obećavaju 100 kilometara novih staza za bicikliste i pešake. Ipak, u pola decenije pred nama od metroa ništa. Neće biti gotova nijedna linija.

“Polako, nažalost, postajem i ekspert za metroe. Treba oko godinu i po do dve dana da se završi glavni projekat i da se završe svi radovi, poslovi koji su neophodni da bi se krenulo u izgradnju. Mi realno 2020. početak, možemo da krenemo u izgradnju metroa u gradu Beogradu. Prva linija 22 kilometra, druga 20 kilometara. Ukupna investicija oko četiri milijarde evra”, izjavio je Siniša Mali.

Strategija koja je prošla veće prestonice, treba da pridobije glasove odbornika glavnog grada. A na dnevnom redu biće sledećeg četvrtka.

izvor n1
loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here