Home POLITIKA Vučić: Ana Brnabić nikada nije bila ničija marioneta

Vučić: Ana Brnabić nikada nije bila ničija marioneta

SHARE

Predsednik Srbije i lider Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić izjavio je da mandatarka za sastav nove vlade Ana Brnabić nikada nije bila ničija marioneta, ali da neće moći da donosi odluke bez političkih stranaka.

On je rekao da je njegova želja bila da Ana Brnabić bude premijer još kad joj je poklonio knjigu Milana Stojadinovića.

Dodao je i da je „ona dobro stvorenje, dobar čovek“.

„Ona zna kako teško stvari u upravi funkcionišu. Ana Brnabić je sposobna i vredna žena“, rekao je Vučić za RTS.

Aleksandar Vučić najavio je da će na njegovu inaguraciju, 23. juna u Beogradu, doći lideri regiona, uključujući i hrvatsku predsednicu Kolindu Grabar Kitarović, ali i brojni državnici iz sveta.

Kada je reč o liderima regiona, Vučić očekuje dolazak sva tri člana predsedništva BIH, predsednike Crne Gore i Makedonije. Prema njegovim rečima, biće prisustan i slovenački predsednik kao i visoki zvaničnici Rusije, Madjarske, Ruminije, Bugarske, Italije, Grčke, Azerbejdžana, Jermenije, Gruzije, Belorusije, Austrije.

loading...

Najavio je i da nemačka kancelarka Anegela Markel i predsednik Nemačke Valter Štajnmajer, kao ličnog izaslanika u Beograd šalju bivšeg kancelara Gerharda Šredera.

Vučić je naveo da ga je prilikom predlaganja Ane Brnabić za mesto predsednika vlade najviše plašio stav SNS-a. Kako je rekao na sednici Predsedništva stranke, šestoro je odmah podržalo predlog, a troje je bilo protiv.

Na pitanje kako su čelnici SPC reagovali na njegov predlog za mandatara, Vučić je rekao da oni nisu time oduševljeni:

„Neobično poštujem patrijarha Irineja i mnoge srpske vladike, vladiku Irineja Bulovića i Fotija. Znam da oni nisu time oduševljeni, ali znam da uvek gledaju kako da budu uz svoju držav. Poštujem i gospodina Zukorlića, rekao mi je najteže moguće reči u lice tim povodom, ali neću da ih ponavljam“.

Vučić je i večeras pozvao lidera Jedinstvene Srbije Dragana Markovića Palmu da promeni stav i glasa za izbor Branabić za novog premijera.

U vezi sa činjenicom da se u javnosti danima prebrojavaju glasovi podrške Ani Brnabić u parlamentu, Vučić je rekao da  da je važno da Vlada ima stabilnu većinu u Skupštini a ne kratkoročnu podršku.

“Možemo i da imamo 170 glasova, možda bi je podržali i Čanak i Jovanović i još neko. Ali, to ne znači da bi oni sutra podržali i zakone”, objasnio je on.

Zadaci Ane Brnabić, Vujović ostaje ministar

Srbija je 2014. godine bila pred bankrotstvom zbog mera iz 2008. i 2009. Godine, rekao je predsednik Vučić i podsetio na fiskalnu konsolidaciju i važne mere poput novog Zakon o radu.

Danas Srbija izgleda mnogo drugačije u svakom pogledu, rekao je predsednik Srbije i dodao da budućem predsedniku Vlade ostavlja punu kasu.

On je rekao da su očuvanje finansijske discipline i rast bruto društvenog proizvoda izuzetno važni zadaci za buduću premijerku Anu Branabić, kao i privođenje kraju sedme revizije arnžamana sa Međunarodnim monetranim fondom. U tome će joj, kako je rekao, pomoći ministar finasija Dušan Vujović.

“Vujović ostaje ministar finansija, razgovarao sam o tome i sa Branabić”, rekao je Vučić.

Vučić: Moramo nastaviti briselski dijalog zbog bezbednosti Srba na Kosovu

Albanci danas ne žele da sprovedu Briselski sporazum “a mi se pozivamo na njega”, rekao je predsednik Vučić odgovarajući na kritike u vezi sa ovim sporazumom.

On se založio za nastavak briselskog dijaloga „zbog bezbednosti Srba na Kosovu i Metohiji“, izrazivši zabrinutost za Srbe zbog dešavanja oko formiranja nove Vlade posle izbora na Kosovu.

“Plašim se da ćemo se mi pozivati na briselski dijalog, a da će Albanci izbegavati”, rekao je Vučić.

Iako je “zabrinut zbog unutrašnje političke situacije u Prištini”, smatra da se dijalog mora nastaviti zbog bezbednosti Srbije.

Vučić je dodao da kandidatkinja za premijera Srbije Ana Brnabić nedovoljno poznaje taj teren i da su za to potrebne godine iskustva, pa je dodao da direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić želi da se “skloni sa pozicije, ali da će ga moliti da ostane u briselskim razgovorima jer on poznaje sve finese”.

Razgovori o Ustavu

Vučić je rekao da će inicirati dijalog o promeni Ustava, ali da se plaši da za to “nismo spremni”.

“Ne bi trebalo da se ulazi u proces promene Ustava ako nismo u stanju da se dogovorimo kako taj akt treba da izgleda u narednih 30 ili 50 godina”, rekao je Vučić i dodao da će dati sve od sebe da otvori razgovore o tome.

“Treba da otvorimo razgovore i po tom i po drugim pitanjima. Plašim se da ne možemo i plašim se da neki vide samo da jedan dan budu u vlasti, a ne razumeju šta je odgovornost”, rekao je i ponovio: “Neću da insistiram na nečemu, ako ne možemo da napravimo dogovor”, rekao je Vučić.

Istakao je i da će ustavne promene, ako ih i bude, ići i ka tome da se predsednik ubuduće bira u parlamentu, a ne na neposrednim izborima.

Rekao je i da nema želju da se povećavaju ovlašćenja predsednika Republike.

Najavljuje povlačenje iz stranke, ali ne i kada

Aleksandar Vučić je rekao da će “još neko vreme” biti na čelu Srpske napredne stranke, a da njegovi saradnici u stranci već znaju i do kada će to da bude.

Vučić je rekao da to ne znači da njegovi politički protivnici treba prerano da se raduju.

“Ionako sam im rekao da se ne brinu, da ću im ostaviti one za koje misle da će moći da pobede, ali neće moći da ih pobede”, rekao je Vučić.

Izvor: Insajder

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here