Home DRUŠTVO Jedna smrt i dva uzroka

Jedna smrt i dva uzroka

SHARE

Direktor Uprave za izvršenje krivičnih sankcija govorio o slučaju preminulog pritvorenika Milorada Nikolića

Tvrdnje direktora uprave Milana Stevovića da je pritvorenik Nikolić preminuo od plućne embolije ne poklapaju se sa dokumentacijom iz Specijalne zatvorske bolnice

Tvrdnja direktora Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Milana Stevovića, da je pritvorenik Milorad Nikolić preminuo od plućne embolije, ne poklapa se sa potvrdom o smrti koju je izdala Specijalna zatvorska bolnica, u kojoj stoji da je pomenuti umro usled srčanog zastoja, rekao je za Danas Feđa Dimović, advokat preminulog Nikolića.

On je redakciji našeg lista dostavio pomenuti dokument, u čijoj koloni “neposredni uzrok smrti” stoji “cardiac arrest”, što je latinski naziv za srčani zastoj, dok je do toga dovela dijagnoza “Insuffitientio cardiorespiratoria” odnosno gubitak kardiorespiratorne funkcije. U ovom dokumentu, plućna embolija odnosno “embolio pulmonum” se nigde ne pominje.

Direktor Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Milan Stevović, u izjavi za televiziju N1 od pre par dana, osudio je izveštavanje medija o smrti pritvorenika Milorada Nikolića u Specijalnoj zatvorskoj bolnici i istakao da prema pomenutom nije bilo nikakvog fizičkog nasilja ili torture, te da je obdukcija pokazala da je smrt nastupila usled plućne embolije.

– Nisam lekar, ali smatram da su te dve dijagnoze potpuno suprotne, kazao je Dimović, uz opasku da je čudno što je direktor Stevović mogao da ima uvid u celokupnu medicinsku dokumentaciju, kada je Danas bratu preminulog u Institutu za sudsku medicinu rečeno da predmet još uvek nije formiran.

– Zahtevamo da nam se u najkraćem mogućem roku dostavi obdukcioni nalaz, budući da je 15. juna brat preminulog Nikolića podneo zahtev za obdukciju, našta po zakonu kao član najuže porodice ima pravo. Zašto se te informacije kriju od nas, kada su institucije očigledno već izvršile uvid i dale svoj stav, pita Dimović.

loading...

Advokat preminulog pritvorenika ističe da medicinska dokumentacija ne može biti kompletna bez toksikološkog nalaza, pogotovo ukoliko postoji sumnja da je smrt usledila usled nekontrolisane terapije jakim lekovima. Zbog toga Dimoviću nije jasno kako direktor Stevović već može da izađe u javnost sa konačnim stavom.

– Porodica preminulog Nikolića poseduje fotografije čudnih podliva i modrica po njegovom telu, ali sve i da nije preživeo torturu, ključno je da je do njegove smrti došlo zbog lažnih optužbi, nezakonitog pritvora te njegovog smeštanja u zatvorsku bolnicu, naglasio je Dimović.Prema njegovim rečima, kako je u našoj državi na snazi jedan neustavni sistem vladanja, u kome je očigledno da je predsednik Vučić najviša instanca kojoj se mora obraćati za sve probleme o ovoj zemlji, to će i on učiniti.

– Budući da se Vučić i pominje u tim SMS porukama zbog kojih je Nikolić pritvoren, zbog opasnosti da će ugroziti njegovu bezbednost, zatražićemo da se i on uključi u istragu i da izvrši zakonski i politički pritisak kako bi se utvrdilo šta se zaista dogodilo, poručio je Dimović.

Milorad Nikolić je nedavno preminuo u zatvorskoj bolnici, u kojoj je dospeo kada ga je komšija prijavio zbog SMS poruka koje mu je slao, a koje su protumačene kao pretnja čelnim ljudima u državi. Tokom suđenja Nikolić je preminuo, a porodica i advokat za njegovu smrt optužuju sud u Vrbasu, stručnjake sa Medicinskog fakulteta u Novom Sadu i zatvorsko osoblje.

Izvor: Danas

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here