Home DRUŠTVO Poverenik: Novosadski “čuvari kontejnera” s razlogom izazivaju dileme

Poverenik: Novosadski “čuvari kontejnera” s razlogom izazivaju dileme

SHARE

Gradska čistoća u Novom Sadu dodelila je ugovor od gotovo šest miliona dinara preduzećima “Ipon Security” i “G4S Secure Solutions” kako bi patrolirali gradom i nadzirali kontejnere. Poverenik Rodoljub Šabić kaže za Insajder da je „ne ulazeći u to da li zaista i zbog čega zaštitu kontejnera ne mogu da obezbede policija i komunalna policija“, angažovanje privatnog obezbeđenja legitimno ali da su sporna neka od ovlašćenja koja će to obezbeđenje imati.

Tender za ovaj posao je raspisan je juna prošle godine a sa jedinim ponuđačem kompanijama “Ipon Security” i “G4S Secure Solutions” JP Gradska čistoća je potpisala ugovor prošle nedelje.

Kako se navodi u tenderskoj dokumentaciji od novih čuvara u gradu očekuje se da osmatraju površine gde su postavljeni kontejneri, sprečavaju uništavanje metalne konstrukcije podzemnih kontejnera, kao i neovlašćeno iznošenje smeća iz kontejnera.

Takođe, čuvari će sprečavati ispisivanje grafita i lepljenje plakata po kontejnerima, sprečavaće i gasiti požare. Osim toga reagovaće na sumnjive predmete pored kontejnera, kao i na sumnjiva lica kraj njih.

U Gradskoj čistoći su za 021.rs naveli da Komunalna policija i inspekcijske službe rade svoj posao svakodnevno, ali da nemaju dovoljno kapaciteta kako bi se ovaj problem rešio.

loading...

Gradom će u periodu od 16 časova do osam sati ujutru patrolirati istovremeno dve patrole sa dvojicom pripadnika obezbeđenja. Oni će davati obaveštenja o incidentima, događajima na terenu, praviće foto i video materijale.

U slučaju požara čuvari  će obaveštavati vatrogasnu službu, dok će kada primete vandalizam kontaktirati policiju. Iz Gradske čistoće međutim navode i  da će dok ne interveniše policija, čuvari zadržavati osobe koje su uhvaćene na delu.

„Radnici koji patroliraju i obilaze kontejnerska mesta imaju pravo da do dolaska patrole policije zadrže počinioca bilo kog prekršaja ili krivičnog dela koje ugrožava imovinu za čiji obilazak i nadzor su angažovani“, saopšteno je iz Gradske čistoće.

 Šabić: Najviše dilema oko prava zadržavanja građana

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić ocenio je za Insajder da svako ima pravo da preduzima mere radi zaštite od uništenja ili oštećenja svoje imovine, ali da način na koji su uloga tih “zaštitnika kontejnera” i ovlašćenja koja imaju predstavljeni javnosti, sa razlogom izazivaju određene dileme.

Kako navodi svakako najviše dilema izazvao je deo saopštenja koji se odnosi na to da će “čuvari kontejnera” imati ovlašćenje i da “zadrže” počinioca bilo kog prekršaja ili krivičnog dela koje ugrožava imovinu za čiji obilazak i nadzor su čuvari angažovani.

„Ovu široku, fluidnu formulaciju “bilo kog” dodatno komplikuje, za naše prilike nažalost, već uobičajena nekonzistentnost zakona. Jer, sam Zakon o privatnom obezbeđenju u članu 46 kaže da se mogućnost zadržavanja odnosi na lice zatečeno u vršenju krivičnog dela ili težeg prekršaja. A potom u članu 50 istog zakona stoji da se mogućnost zadržavanja odnosi samo na lice zatečeno u vršenju krivičnog dela koje se goni po službenoj dužnosti. Mislim da je čak i laiku očigledno kolika je razlika između “bilo kog prekršaja” i “težeg prekršaja”, a pogotovo  između prekršaja i “krivičnog dela koje se goni po službenoj dužnosti”, objašnjava Šabić i dodaje da takve nejasnoće u praksi mogu dovesti do povrede prava građana.

Poverenik je istakao i da je opcija snimanja ili korišćenja snimaka, dopuštena isključivo pod uslovima iz Zakona o privatnom obezbeđenju, a to znači da obaveštenje o tome da je objekat ili prostor pod video-nadzorom mora biti vidno istaknuto.

Glavni razlog za angažovanje čuvara, kako kažu u “Čistoći”, jeste šteta koju nanose sakupljači sekundarnih sirovina.

Izvor: Insajder, 021

 

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here