Home DRUŠTVO Radnici Goše ponovo blokirali saobraćaj: Nećemo odstupiti makar otišli u stečaj

Radnici Goše ponovo blokirali saobraćaj: Nećemo odstupiti makar otišli u stečaj

SHARE

Radnici Goše su štrajk zbog neisplaćenih zarada nastavili novom blokadom železničkog i drumskog saobraćaja, i od 9 do 10 časova su blokirali pružni prelaz na regionalnom putu Smederevska Palanka-Velika Plana, kod kasarne. Blokiran je bio drumski ali i železnički saobraćaj na pruzi Beograd-Niš.

Radnicima Goše se danas priključila i grupa radnika gradskog javnog komunalnog preduzeća Vodovod.

Milan Vujičić, predsednik štrajkačkog odbora, kaže za Insajder da nikakvog napretka u pregovorima sa rukovodstvom nema.

„Mi smo poslali dopis navodnom bivšem vlasniku Vladimiru Pooru da vagoni neće izaći iz Goše dok se ne izmire sva dugovanja državi i radnicima. Nebojša Janković, predstavnik novih vlasnika, u petak nam je pretio stečajem. Međutim, mi nećemo odstupili makar firma otišla u stečaj,“ kaže Vujičić za Insajder.

Bez plate i sa nejasnim vlasnicima

Više od 300 radnika Goše već tri godine ne primaju redovne plate, ne uplaćuju im se doprinosi, niti overavaju zdravstvene knjižice. Istovremeno, račun firme je od 2014. u blokadi zbog dugova prema državi i dobavljačima. Ukupan dug samo prema radnicima je oko 1,8 miliona evra.

loading...

Situacija se dodatno zakomplikovala jer je Goša 3. aprila dobila nove vlasnike. Slovačka ŽOS Trnava, koja je kupila Gošu 2007, prodala je firmu za 4,2 miliona evra kompaniji Lisnart Holdings Limited sa Kipra, čiji su vlasnici takođe poreklom iz Slovačke.

U Goši predstavnike firme iz Nikozije još niko nije ni video ni čuo, a radnici su za promenu vlasništva saznali tek pretragom registra privrednih društava.

Radnici Goše se nadaju da će državni organi da posreduju u nalaženju rešenja, kako bi naplatili svoja potraživanja i okončali štrajk.

Potpredsednik Štrajkačkog odbora u Goši Mario Stojanović rekao je da radnici nikoga ne žele da ugroze, ali da im je strpljenje na izmaku jer su im “životi ugroženi”.

Stojanović je za Betu naglasio da radnici “ništa ne traže od države”, osim povezivanje radnog staža, overu zdravstvenih knjižica i da im poslodavac isplati zaostale plate.

Radnici već drugu nedelju blokiraju železnički i drumski saobraćaj zbog neisplaćenih zarada.

Podsetimo, sporazumom radnika i generalnog direktora Milutina Šćepanoviča 10. Maja dogovoreno je  da se radnicima uplati po 90 000 dinara u dve rate do 25. maja. Pored toga sporazumom je predviđeno da se neisplaćene plate zaposlenima isplate u 16 mesečnih rata, počev od maja, a da redovne plate budu isplaćivane “mesec za mesec”.

Takođe, sporazumom se garantuje da će svi radnici koji su učestvovali u štrajku dobiti naknade i za proteklih mesec i po, u skladu sa Zakonom o štrajku.

Zauzvrat, radnici su napravili 11 vagona koji je trebalo da odu za Slovačku kod starog vlasnika firme ŽOS Trnava.

Međutim, ŽOS Trnava im je u dva navrata isplatila ukupno 60.000 dinara, ali treći deo nisu dobili, zbog čega su 26. maja obnovili štrajk i sprečili da vozovi napuste stanicu u Smederevskoj Palanci.

Izvor: Insajder, Beta

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here