Home DRUŠTVO Malinari tvrde da tržištom vladaju monopolisti i prete blokadom hladnjača

Malinari tvrde da tržištom vladaju monopolisti i prete blokadom hladnjača

SHARE

Proizvođači malina će u petak, 23. juna obustaviti berbu i blokirati hladnjače ako država ne omogući da funkcioniše tržište i da otkupna cena maline bude 220, a ne kao sada 120 dinara po kilogramu, rekao je danas predsednik Upravnog odbora Asocijacije malinara Srbije Dobrivoje Radović.

On je agenciji Beta kazao da su prošle godine maline prodavali po 220 do 240 dinara po kilogramu a da je ove godine rod tog voća prepolovljen, ali i cena.

“Rod maline je i kod nas i u svetu manji za skoro 50 odsto zbog vremenskih nepogoda a otkupljivači nude samo 120 dinara za kilogram. To govori da tržište ponude i potražnje ne funkcioniše, već da vladaju monopolisti koji se dogovaraju o visini otkupne cene”, rekao je Radović.

Dodao je da je upućen dopis svim nadležnim ministarstvima – poljoprivrede, trgovine, finansija, kao i carini i predsedniku države sa zahtevom da se ispita zašto ne funkcionišu zakoni ponude i tražnje.

“Tražimo da se utvrdi ko je prošle godine dozvolio uvoz malina iz Poljske”, rekao je Radović.

loading...

Malinari danas očekuju potvrdu zahteva za razgovor sa ministrom poljoprivrede i zaštite životne sredine Branislavom Nedimović.

Nedimović je juče rekao da se zbog visoke otkupne cene proizvodnja malina “progresivno” širi.

On je istakao da Ministarstvo poljoprivede ne može da odredjuje cenu malina, ali da može da preko inspekcijskih organa i nezavisnih tela “reaguje na terenu”.

Izvor: Beta, Insajder

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here