Home POLITIKA Linta: Skandalozna odluka

Linta: Skandalozna odluka

SHARE

 Skandalozna je odluka Međunarodne organizacije rada da Hrvatska nije dužna proteranim Srbima da isplati zaostale a neisplaćene penzije, u proseku po 81 penziju, za period od 1991. godine do ponovne uspostave, izjavio je danas predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta.

Jasno je kao dan, istakao je Linta, da proterani Srbi ne mogu ni u Hrvatskoj ni u međunarodnoj zajednici da ostvare svoja osnovna imovinska, stečena i brojna druga prava. Glavni razlog jeste činjenica da vodeće sile Zapada i dalje vode politiku dvostrukih standarda prema zapadnom Balkanu prema kojoj su Srbi kolektivni krivci za ratove devedesetih godina prošlog vijeka a Hrvati, Bošnjaci i Albanci tobože nevine žrtve.

Linta ističe da je u delu današnje Hrvatske, koje je bilo pod zaštitom snaga Ujedinjenih naroda, u Republici Srpskoj Krajini do 1995. godine bilo 57.500 penzionera.

Svima njima Hrvatski penzioni fond je jednostranom odlukom obustavio isplatu penzija početkom druge polovine 1991. godine.

Obustava je trajala do 1997. godine dok nije potpisan Sporazum o normalizaciji odnosa između Savezne Republike Jugoslavije i Republike Hrvatske 1996. godine.

Nakon što je potpisan taj Sporazum stekli su se bezbedniji uslovi za odlazak u Hrvatsku.

Prema proceni Udruženja penzionera iz Hrvatske, svakom penzioneru je u proseku obustavljena 81 penzija.

loading...

Hrvatski penzioni fond i danas odbija da ovim licima isplati dospele, a neisplaćene penzije, pozivajuće se na “prekid” platnog prometa, ratne okolnosti i drugem navodi Linta.

Izvor: Danas

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here