Home POLITIKA Koridori: Nismo mi krivi već loše vreme na gradilištima

Koridori: Nismo mi krivi već loše vreme na gradilištima

SHARE

Preduzeće Koridori Srbije saopštilo je danas da je slabije povlačenje kreditnih sredstava u prvom kvartalu uzrokovano nepovoljnim vremenskim uslovima koji su vladali u Srbiji u tom periodu.

“U prva dva meseca ove godine teško je bilo očekivati od izvođača da ispune planove u izvođenju radova s obzirom na vremenske uslove koji su u tom periodu bili u Srbiji. Trošenje kapitalnih investicija ne može se gledati na par meseci već na godišnjem nivou, samim tim da dok je zimski period nema ni obavljanja gradjevinskih radova, pa nema ni trošenja”, navodi se u saopštenju Koridora.

Ministarstvo gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije saopštilo je danas da je do polovine juna na 30 projekata čiju realizaciju kontroliše povučeno oko 51 odsto planiranih sredstava, a da se u narednim mesecima očekuje još bolji rezultat, jer je gradjevinska sezona u punom jeku.

Ministar finansija Dušan Vujović izjavio je ranije da je Srbije potrošila sedam milijardi dinara manje sredstava od planiranih investicija u prvih pet meseci i da odgovor zbog čega je tako treba tražiti u preduzećima Koridori Srbije.

On je rekao da to nije dobro, jer se tu ne radi o uštedi, kao što bi to moglo da izgleda nekom ko je neupućen, već o neispunjenju plana.

“Da smo sve planirane investicije ostvarili uz sedam milijardi manje troška, onda bismo uštedeli”, rekao je Vujović i dodao da put koji nije izgrađen ne daje nikakve pozitivne rezultate.

loading...

Koridori su, međutim, naveli da se oni odgovorno i domaćinski odnose prema svim kreditima i da do sada nije bilo velikih odstupanja u pogledu predviđenog povlačenja sredstava.

“Obzirom na ove okolnosti, sva sredstva koja nisu utrošena u prvom kvartalu iz navedenih razloga već se uveliko povlače, jer je građevinska sezona u punom jeku, kako bi kompletan Koridor 10 bio završen… Kao argument za brigu o poverenim poslovima navodimo i činjenicu da su Koridori Srbije zajedno s Ministarstvom građevinarstva i kolegama iz Puteva Srbije upravo u procesu dogovaranja projekata koji su takođe vezani za izgradnju autoputeva u Srbiji, a u iznosu od preko 40 miliona evra, kako bi se iskoristila sva sredstva sa kreditne linije EBRD-a”, dodaje se u saopštenju Koridora.

Podsetimo, Srbija se za izgradnju puteva zadužila stotine miliona evra. Oko 300 km puta koji pripada Koridoru 10 gradi se već 20 godina i još nije završen.

Izgradnja se većim delom finansira iz kredita, a prema istraživanju Insajdera, novac će vraćati buduće generacije ukoliko se nastavi nekontrolisano uvođenje podizvođača, uvećavanje troškova i sve to bez adekvatne kontrole nadležnih institucija.

Na izgradnji autoputeva u Srbiji – koridora 10 I 11 – učestvuje više firmi od broja kilometara koji se grade. Prema saznanjima Insajdera, na oko 220 kilometara potpisano je oko 500 ugovora sa izvođačima I podizvođačima.

Izvor: Insajder

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here