Home POLITIKA Janković: Skupština da postupa zakonito i da razmatra izveštaj Ombudsmana

Janković: Skupština da postupa zakonito i da razmatra izveštaj Ombudsmana

SHARE

Vršilac funkcije Zaštitnika građana Miloš Janković smatra da je neophodno da se što pre razmatra izveštaj te institucije u Skupštini Srbije, podsećajući da narodni poslanici već dve godine nisu razgovarali o izveštajima ove nezavisne institucije. Janković je predstavljajući izveštaj za 2016. rekao da bi Skupština kao primer ostalima morala da postupa zakonito.

Izveštaj, ocenjuje Ombudsman sadrži dragocene podatke koji bi mogli da doprinesu boljem postupanju organa javne uprave. V.D. za Zaštitnika građana, Miloš Janković je na skupu “Ključni nalazi iz godišnjeg izveštaja Zaštitnika građana za 2016. godinu” podsetio da parlament nije razmatrao izveštaje Ombudsmana ni za 2014. i 2015. godinu.

“Neophodno je da skupština sto pre razmatra izveštaj, prvo na odborima, a zatim i na plenarnom zasedanju”, rekao je Janković.

“Bilo bi mi zadovoljstvo da se sastanem sa premijerkom”

Vršilac funkcije Zaštitnika građana Miloš Janković ocenio je danas da se jedino zajedničkim radom mogu unaprediti prava i položaj građana, pa se zbog toga nada i uspešnoj saradnji sa kandidatkinjom za novu premijerku Anom Brnabić.

“Zakonska obaveza Zaštitnika građana je da sarađuje i nastavi da čini napore za saradnju sa državnim organima, jer jedino zajedničkim radom može doći do unapređenja položaja građana. Bilo bi mi zaovoljstvo da se sastanem sa premijerkom, kao i sa ostalim rukovodiocima državnih organa”, naveo je Janković za agenciji Beta.

loading...

Osvrćući se na često postavljeno retoričko pitanje – zašto Zaštitnik građana kritikuje, kada ima dobru platu, Janković je naveo da to pokazuje da se ne razume suštinska uloga Ombudsmana.

Kako je rekao, Zaštitnik građana je dužan da ukazuje na nedostatke u radu organa javne vlasti.

Kao plod tog nerazumevanja u 2016. godini, prema oceni Jankovića, održan je trend umanjenja uloge Zaštitnika, kroz osporavanje rada putem medijske kampanje, a izostala je i propisana saradnja pojedinih državnih organa sa tom institucijom.

Janković, međutim, navodi da ohrabruje to što su državni službenici i većina rukvodilaca u upravi održali dobar nivo saradnje sa Zašitnikom, te da je opstala svest o unapređenju položaja svih građana.

U 2016. se najviše kršila socijalna i ekonomska prava

Vršilac funkcije Zaštitnika građana ponovio je danas da je u izveštaju za 2016. godinu navedeno da je u Srbiji zabeležena nepovoljna ekonomska situacija i nedostatak pravne sigurnosti, te da aktivnosti na unapređenju opšteg stanja još nisu dale rezulatate.

Najviše su se, kaže Janković, kršila socijalna i ekonomska prava. Janković je istakao da u Srbiji postoji visoka stopa nezaposlenosti, da su primanja niska, najniža u region.

Građani su se u 2016. najčešće obraćali Zaštitniku zbog nepovoljnog položaja kod poslodavaca, neuplaćenih doprinosa, rada na crno.

Dodao je da jos uvek nije donet zakon o besplatnoj pravnoj pomoći, a da i dalje postoji barijera u pristupu pravdi prema materijalno ugroženom stanovnistu i grupama.

“Ukazali smo da su posebno ranjivi bili siromašni, deca i mladi, stariji, žene, žrtve nasilja, pripadnici LGBT, pripadnici nacionalnih manjina, pre svega Romi, oboleli od teških bolesti, izbeglice i drugi migranti, ali i organizacije i pojedinci koji su zagovornici ljudksih prava”, naveo je on.

Po pitanju slobode izražavanja i stanja u medija, Zaštitnik je konstatovao da se stanje nije promenilo u odnosu na 2015. godinu.

Dodao je da se reforma javne uprave zadržala na konceptu i da nije doživela otelotvorenje u praksi, te da se nije odgovorilo ključnom izazovu, profesionalizaciji, depolitizaciji i racionalizaciji zaposlenih.

Dobre zakonske promene, neophodna primena

Zamenica Zaštitnika građana Gordana Stevanović navela je da je država zabeležila napredak u normativnom delu, podsetivši da su izmenjeni određeni zakoni, između ostalog Krivični zakonik.

Kao korak napredak navela je Zakon o sprečavanju nasilja u porodici, ali je ukazala da su i ranije postojali propisi po kojima su nadležni organi mogli da reaguju, te da je u 12 slučajeva femicida utvrđeno da je bilo propusta u radu službenika.

Izvor: Insajder

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here