Home POLITIKA Kako reaguje javnost na izbor buduće premijerke?

Kako reaguje javnost na izbor buduće premijerke?

SHARE

Predsednik Aleksandar Vučić saopštio da će mandatar za sastav nove vlade biti Ana Brnabić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić saopštio je po podne da je mandat za sastav nove vlade poverio ministarki državne uprave Ani Brnabić. Politička javnost različito reaguje na ovu vest.

Čedomir Jovanović (LDP): Interesuje nas politika, a ne ličnost

– LDP interesuje politika, a ne ličnost Ane Brnabić. Od njene spremnosti da napravi razliku između Brisela i Moskve, definišući kao prioritet evropsku budućnost zemlje, od njene sposobnosti da preseče Gordijeve čvorove u regionu od Bosne i Kosova do Hrvatske, što je preduslov čupanja Srbije iz živog blata devedesetih, od njenog razumevanja značaja našeg članstva u NATO savezu kao jedine garancije da će nam deca živeti u miru i konačno od njenog autentičnog nastupa u unutrašnjoj politici i komplikovanim međusobnim odnosima koji se moraju menjati jer uništavaju društvo zavise i međusobni odnosi LDP-a i buduće premijerke. Svakako će svaki hrabar potez Ane Brnabić kojim se menja ono što smatramo lošim biti u prostoru u kojem je LDP do sada bio ledolomac koji krči put na kojem je ona sa svojom vladom, kao i svako drugi dobrodošla.

Bojan Kostreš (Lige socijaldemokrata Vojvodine): Ima šansu i da bude prva koja će pomoći Vojvodini

– Ana Brnabić bi mogla da ostane zapamćena u modernoj istoriji Srbije ne samo kao prva premijerka nego i kao predsednica vlade koja je prva shvatila da Vojvodina nije problem nego rešenje i da APV iskoristi kao most između Srbije i EU. Naravno, poštovanjem Ustava i vraćanjem pokrajinskoj vladi na upravu onoga što se u Vojvodini zaradi pokazala bi i da na najbolji način razume i želi da primeni evropske vrednosti. Da li će iskoristiti šansu, vreme će pokazati.

loading...

Dragomir Anđelković (istoričar i analitičar): Racionalan izbor za ublažavanje napetosti

– Ana Brnabić ima umeće u radu sa stranim fondovima i donacijama kao i dobre kontakte u toj sferi. To je dobar osnov da doprinese većem prilivu nekomercijalnih sredstava, ali i takvom dotoku biznis investicija. U njene kvalitete spada i to što važi za tolerantnu osobu vičnu komunikaciji. To će, za očekivati je, doprineti dobroj atmosferi u vladi i pogodovati njenom homogenom delovanju. Ono što je nedostatak Ane Brnabić jeste činjenica da nije dugo na političkoj sceni i da je glasači vladajućeg bloka ne prepoznaju na adekvatan način kao svog predstavnika. Međutim, tu je Vučić da joj tu vrstu problema amortizuje. Druga strana pomenute medalje jeste to da Brnabićeva solidno stoji među građanski orijentisanim segmentom opozicionog biračkog tela, pa bi mogla da doprinese ublažavanju napetosti na našoj političkoj pozornici. Kada se sve sabere i oduzme, mislim da je Vučićev izbor racionalan.

Borko Stefanović (Levica Srbije): Veselo dolazi na funkciju Vučićevog knjigovođe

– Novi premijer veselo dolazi na tu funkciju misleći da će se bilo šta pitati i da ona sprovoditi nekakvu politiku, a neće. Premijer je sada i definitivno činovnik predsednika države i njegov knjigovođa, koji će bespogovorno izvršavati naloge sa Andrićevog venca i neće biti bilo kakvog uticaja na živote građana ova mala činovnička vrteška među naprednjacima. Ana Brnabić je lice neoliberalne politike štednje građana, monopola i otpuštanja i privatizacije uspešnih javnih sistema. Sprovodiće sve naloge pravog gazde sa Andrićevog venca. Uvedena je Vlada knjigovođa i budžet spahija. Ona misli da ako nije formalno član SNS, da nije deo istog uništavajućeg projekta. A jeste. Ovo je još jedno poniženje za političke lakeje i otirače iz SPS, ali i iz SNS, u koje ni njihov predsednik nema gram poverenja.

Sanda Rašković Ivić (samostalna poslanica): Glavni kvalitet poslušnost Vašingtonu

– Izbor Ane Brnabić ukazuje na vazalni, slugeranjski odnos Vučića prema Zapadu. Brnabić je kandidat Vašingtona i ne znam šta je to njen doprinos kojim je zaslužila premijersko mesto, sem poslušnosti MMF-u i činjenice da je “potrošna”. Zamislite Brnabićevu koja brani KiM! Naravno, ne možete! Zamislite Brnabićevu koja štiti prava radnika protiv MMF-a. Ne možete, naravno! Sada će valjda Vučićevi analitičari da spoznaju da je on samo poslušni sluga Amerikanaca. Toliko o stranim plaćenicima!

Miroslav Prokopijević (ekonomista): Linija manjeg otpora

– Imenovanje Ane Brnabić za premijera je linija manjeg otpora i kratkoročno rešenje do skorih vanrednih parlamentarnih izbora. Ne znam kako stoji sa ličnim, ali neke primetne profesionalne kvalitete nismo mogli javno da vidimo. Verovatno je kod Aleksandra Vučića presudila lična poslušnost Ane Brnabić i želja da se mesto ne ostavi naprednjacima, kako se pored AV ne bi stvarala druga jaka ličnost. Na kraju, AB nema političku težinu, vlada će biti slaba i kratkog veka, neće biti reformi. Dobro rešenje za AV, loše za Srbiju.

Srbijanka Turajlić (Pokret slobodnih građana): Tužno za jednu tako mladu osobu

– Danima unapred stidim se zbog osobe koja će prihvatiti ovakvu vrstu poniženja. Nekad sam mislila da Ana Brnabić nije osoba koja će na tako nešto pristati. To je tužno za jednu tako mladu osobu.

Aleksandar Stevanović (Dosta je bilo): Jedna od boljih Vučićevih odluka

– To je jedna od boljih odluka Aleksandra Vučića. Ako ne podlegne partikularnim političkim pritiscima, ima šanse da uradi dobar posao. Takođe, izbora neće biti do proleća, a možda i duže ako kao društvo sazremo i pokrenemo opšti društveni dijalog oko krupnih pitanja koja nas očekuju. Umereni sam optimista posle duže vremena.

Boško Obradović (Dveri): Diktat Zapada i poniženje za SNS

– Da li je izbor Ane Brnabić za predsednika Vlade Vučićev izbor ili izbor Zapada? Očito je da zapadni centri moći imaju veće poverenje u Anu Brnabić nego u bilo kog drugog iz SNS ili njihovog koalicionog partnera. Vučić je bio u obavezi da za mandatara predloži osobu koju mu je Zapad izdiktirao. Ovo je poniženje i za samu SNS koja nema kvalitetnog kandidata za predsednika Vlade, kao i za sve socijaliste koji su imali lažno obećanje vrha SPS da će Ivica Dačić biti novi premijer i da zbog toga treba da podrže Vučićev izbor za predsednika. Nijedan glasač SNS i SPS nikad ne bi glasao za Anu Brnabić. Da li možda hrvatski i homoseksualni lobi u Srbiji na ovaj način dolazi na najuticajniju funkciju u Srbiji, uskoro ćemo saznati…

Dragan Šutanovac (DS): Jedan je sultan, Brnabićeva je vezir

– U našoj zemlji se uspostavlja sultanat u kome postoji jedan sultan i mnogo vezira, među kojima je i Ana Brnabić. Informacija o imenu je samo informacija ko će preuzeti odgovornost za sva Vučićeva nerealizovana obećanja.

Nakon razgovora sa predstavnicima vladajuće većine i dela opozicije, predsednik je odredio mandatara koga niko tokom tih razgovora nije predložio. To govori u prilog tezi da se u Srbiji simulira demokratija nauštrb svih građana koji u Srbiji svakoga dana žive sve lošije. Novi premijer će imati autoritet samo ukoliko u prvoj nedelji uhapsi odgovorne za Savamalu i batinaše koji su napali novinare i građane na dan polaganja Vučićeve zakletve. U suprotnom, imaćemo Vladu u kojoj će šef biti isti kao i do sada, samo sa druge pozicije.

Bojan Pajtić (bivši lider DS): Uklapa se u autoritarni model

– Još početkom aprila sam javno tvrdio da će Ana Brnabić biti premijer, jer se savršeno uklapa u Vučićev autoritarni model upravljanja državom. Branila je bezrezervno njegovog kuma u velikoj korupcionaškoj aferi ucenjivanja stranih investitora u oblasti vetroparkova i pokazala bespogovornu lojalnost. Brnabić Vučića ne može, zbog načina života i, kako desničari kažu, “nedovoljno srpskog prezimena”, ugroziti u SNS i njihovom biračkom telu, a u inostranstvu, tačnije, na Zapadu, njen izbor, baš zbog tih odlika, predstavlja plus. Ovim potezom će Vučić sakupiti pozitivne poene u Evropi, koji su mu neophodni, jer je postao prilično ozloglašen zbog blokade medija i agresivnog odnosa prema svakom kritičkom stavu u odnosu na njegovu vladavinu.

Izvor: Danas

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here