Home POLITIKA Tužilaštvo za Insajder: MUP ne dostavlja informacije o tome kako je ministar...

Tužilaštvo za Insajder: MUP ne dostavlja informacije o tome kako je ministar Vulin došao do stana

SHARE

Nakon skoro godinu i po dana, i tri poslata zahteva, Uprava kriminalističke policije MUP-a nije dostavila Tužilaštvu za organizovani kriminal izveštaj o prikupljenim obaveštenjima o tome na koji način je Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin došao u posed stana. Tužilaštvo za organizovani kriminal ove podatke tražilo je nakon što je u decembru 2015. dobilo izveštaj o imovini ministra Vulina koji je sačinila Agencija za borbu protiv korupcije.

U pregledu aktivnosti Agencije za borbu protiv korupcije za period od 1.01.2015 do 31.05.2017 koji je ta institucija dostavila medijima, navodi se, između ostalog, da je Agencija u tom periodu tužilaštvima prosledila izveštaje o imovini ukupno 14 funkcionera. Među njima su gradonačelnik Beograda Siniša Mali, pomoćnik šefa kabineta gradonačelnika Beograda Predrag Vulinović, Slobodan Milosavljević član UO NIS, Dragan Milić predsednik opštine Veliko Gradište, Zoltan Bilicki predsednik opštine Ada, Jasminka Bjeletić, zamenika direktora Apoteke Beograd kao i Ranko Vujović, Slobodan Kopanja i Đoko Krvokapić, funkcioneri DIPOS-a.

Prema dokumentciji Agencije za borbu protiv korupcije dva njihova izveštaja prosleđena su Tužilaštvu za organizovani kriminal. Radi se o izveštajima o imovini sudije prekršajnog suda u Čačku Dragana Grujovića, kao i imovini aktuelnog Ministra za rad Aleksandra Vulina.

U pregledu aktivnosti Agencije za borbu protiv korupcije se navodi da su od 14 postupaka koaj su pokrenuta na osnovu njihovih izveštaja, tri okončana odbacivanjem krivične prijave a da su ostali u toku.

Da nema mesta pokretanju krivičnog postupka odlučeno je u slučaju poslanika Miloša jevtića, direktora Zdravstvenog centra Bor Dragana Stojadinovića i generalnog sekretara Ministarstva spoljnih poslova Veljka Odalovića.

Prema Zakonu o Agenciji za borbu protiv korupcije svaki funkcioner je dužan da podnese izveštaj o svojoj imovini i prihodima, kao i o imovini i prihodima supružnika. U slučajevima kada postoji sumnja da izveštaji funkcionera nisu potpuni, da nisu tačni podaci o načinu sticanja imovine, odnosno kada postoji sumnja da je izvršeno krivično delo, Agencija o tome obaveštava nadležna tužilaštva.

MUP ne odgovara Tužilaštvu – slučajnost ili praksa?

loading...

Na pitanje novinara Insajdera zbog čega je izveštaj o imovini Aleksandra Vulina prosleđen upravo Tužilaštvu za organizovani kriminal, iz Agencije su naveli da je takva odluka doneta nakon „konsultacija sa zamenicima Republičkog javnog tužioca – Odeljenje za borbu protiv korupcije, na kojima su prezentirani svi dokazi prikupljeni prilikom provere podataka iz izveštaja o imovini i prihodima funkcionera Aleksandra Vulina“.

Inače, po zakonu, Tužilaštvo za organizovani kriminal postupa u predmetima krivičnih dela kao što su krivična dela pranja novca, krivično delo protiv službene dužnosti, krivično delo zloupotreba službenog položaja ili krivična dela protiv državnih organa i pravosuđa.

Agencija za borbu protiv korupcije je 17. decembra 2015. godine prosledila Tužilaštvu za organizovani kriminal izveštaj o imovini ministra Vulina.

Zbog toga su novinari redakcije Insajder tražili od Tužilaštva za organizovani kriminal odgovor na pitanja – da li je u ovom slučaju pokrenuta istraga kao i koje su istražne radnje do sada preduzete.

U odgovoru Insajderu Tužilaštvo navodi:

„Dana 02.02.2016.godine Tužilaštvo za organizovani kriminal je uputilo MUP RS – UKP-u zahtev za prikupljanje potrebnih obaveštenja kako bi se ispitala osnovanost navoda izveštaja u kojem se pominje da ne postoji validna dokumentacija o načinu plaćanja nepokretnosti-stana u vlasništvu Aleksandra Vulina i njegove supruge.“

Takođe, iz odgovora Tužilaštva jasno je da policija odbija da postupi po njihovom zahtevu:

„I pored tri urgencije Tužilaštva za organizovani kriminal da se postupi po zahtevu za prikupljanje potrebnih obaveštenja, do danas  MUP RS – UKP nije dostavio izveštaj“ navodi se u odgovoru Insajderu.

Prema registru Agencije za borbu protiv korupcije Aleksandar Vulin je suvlasnik stana od 107 kvadrata koji je, kako se navodi, stekao prodajom imovine.

Novinari redakcije Insajder poslali su pitanja i Ministarstvu unutrašnjih poslova kao i Ministarstvu za rad, zapošljavanje boračka i socijalna pitanja. Međutim, do sada odgovore nismo dobili.

Ovo nije prvi put da Tužilaštvo javno saopštava da policija ignoriše njihove zahteve za prikupljanje informacija. Više javno tužilaštvo, oktobra prošle godine, u odgovoru Insajderu navelo je da je četiri puta uputilo zahtev policiji za prikupljanje obaveštenja u vezi s događajima u Hercegovačkoj ulici, kada su tokom noći nepoznata lica pod maskama bagerima srušila nekoliko objekata, ali da policija na ove zahteve nije odgovorila.

Izvor: Insajder

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here