Home DRUŠTVO Sporan izbor članova saveta kulturnih manifestacija u Nišu

Sporan izbor članova saveta kulturnih manifestacija u Nišu

SHARE

Nisu na plaćenim funkcijama, ali imaju pravo da odlučuju o kulturnim manifestacijama; Foto: Vanja Keser

Za gradsku vlast, trogodišnje radno iskustvo na fiskalnoj kasi ili diploma Visoke prehrambeno-poljoprivredne škole i pokazana želja za mestom u Upravi za poljoprivredu jesu dovoljna ,,iskustva u kulturi’’ za izbor u savet kulturne manifestacije. Na sednici Skupštine grada, vladajuća većina imenovala je nove članove saveta gradskih kulturnih manifestacija čije su biografije sporne za funkcije za koje su predloženi.

Iako u obrazloženju odluke stoji da su izabrani iz redova “stručnih i javnih radnika i poznavalaca iz oblasti kulture” mnogi od njih nemaju, profesionalno, dodirnih tačaka sa kulturom.

“Reference u radu, interesovanja i iskustva u određenoj oblasti” jesu zvanični kriterijumi za izbor novih članova saveta Nišvila, Nisomnije, Filmskih susreta, Horskih svečanosti, ali je, u pojedinim slučajevima, ispunjena samo trećina uslova. Tačnije, kandidati su, izgleda, imali samo interesovanja za muziku, film i kulturu.Imenovani u petak na sednici Skupštine Grada.

O tradicionalno problematičnoj organizaciji Nisomnije brinuće tri studenta i jedan stukovni inženjer poljoprivrede za stočarstvo. Vladimir Mitić, koji je završio Visoku poljoprivredno-prehrambenu školu u Prokuplju, u bografiji je naveo “ličnu zainteresovanost za neko od ponuđenih mesta u Upravi za poljoprivredu iz razloga stručnosti i realizovanih postavljenih programskih ciljeva u Srpskoj naprednoj stranci”.

loading...

Izabran je i Milan Nešić, student prve godine Fakulteta za biofarming u Bačkoj Topoli koji je u okviru Univerziteta Džon Nezbit (bivši Megatrend). Marija Jovanović, u biografiji od tri rečenice, navela je da je student biologije na niškom PMF-u i da je “druželjubiva, komunikativna i da voli da upoznaje ljude”.

Zoran Pavlović, predsednik nadzornog odbora Toplane, novi je član Saveta Majske pesme, festivala dečje muzike. Aleksandra Božanić, savetnica za zapošljavanje u niškoj filijali Nacionalne službe za zapošljavanje, izabrana je u Savet Filmskih susreta, a Aleksandra Tepšić, koja je u biografiji navela tri godine radnog iskustva na fiskalnoj kasi, postala je član Saveta Internacionalnih horskih svečanosti. U isti Savet postavljen je i Boban Simonović, preduzetnik koji se bavi servisiranjem računa, koji je smatrao da je bitno da u zvaničnoj biografiji naglasi da je bio “učesnik rata 1999.godine kao pripadnik PVO”.

U Savetu Nišvila, između ostalih, nalaze se i Milica Andrić, diplomirani turizmolog sa radnim iskustvom hostese i promoterke i Zlatko Šemić, vojni penzioner.


Opozicioni odbornici oštro kritikovali ovakav izbor

Dejan Petković iz Pokreta “Dosta je bilo”, smatra da od predloženih kandidata “vredi samo jedna trećina, a da su ostalo nestučni ljudi, verovatno birani po partijskom ključu i da ćemo, sledećeg puta, imati još gore kandidate”.

Sličnog je stava i lider niškog NPS Branislav Jovanović.

Imamo takvu situaciju u Savetu Nisomnije da je član saveta serviser rashladnih uređaja. Za Nišvil džez festival izabraće se devojka kojoj je preofesionalni poziv-hostesa. U Savetu Horskih svečanosti biće radnica STR Kum, a policijski inspektor u savetu Filmskih susreta. Da nije tužno, bilo bi smešno – rekao je Jovanović za skupštinskom govornicom.

Članovi saveta imaju dvogodišnji mandat, ne dobijaju naknadu za ovo angažovanje, ali odlučuju.

Izvor: Južne vesti

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here