Home POLITIKA Šef misije OEBS-a u Srbiji: Institucije da jasno kažu da neće tolerisati...

Šef misije OEBS-a u Srbiji: Institucije da jasno kažu da neće tolerisati napade na novinare

SHARE

Šef Misije OEBS-a u Srbiji Andrea Oricio izjavio je da institucije u Srbiji moraju da pošalju jasan signal da se napadi na novinare neće tolerisati.

“Institucije imaju važan zadatak da daju signal da se napadi na novinare na zadatku neće tolerisati”, rekao je Oricio u Beogradu na konferenciji “Medijske slobode i bezbednost novinara u Srbiji – šta je sledeći korak”.

On je podržao Sporazum o poboljšanju bezbednosti novinara, koji su u decembru potpisali predstavnici tužilaštva, policije i novinarskih udruženja.

Ambasadorka Australije u Srbiji Džulija Fini rekla je da veruje da je saradnja policije, tužilaštva i novinara ključna za bezbedan rad novinara i založila se da se potpisani Sporazum što pre primeni.

“Svaki napad na novinare je napad na slobodu izražavanja, a medije ne treba da ućutkujemo već da ih ohrabrujemo da odgovorno obavljaju svoj posao. Nijedno demokratsko društvo ne sme tretirati novinare kao neprijatelje, već kao važan stub demokratskog društva. Istraživačko, kritičko i oštro novinarstvo je temelj svakog demokratskog društva koje teži prosperitetu”, rekla je Džulija Fini.

loading...

Zamenik republičkog javnog tužioca Branko Stamenković izjavio je da su radne grupe koje su formirane nakon potpisivanja Sporazuma do sada održali tri sastanka, koji su bili konstruktivni, ali na kojima je bilo i dosta kritika i rasprava.

“Primetili smo odredjeno nerazumevanje od strane novinarskih udruženja i medijskih asocijacija… Potrebna je dodatna edukacija novinara iz oblasti krivično-pravne zaštite”, rekao je Stamenković.

Majić: U Srbiji progonjeni i novinari i sudije

Sudija Apelacionog suda u Beogradu Miodrag Majić rekao da su u Srbiji progonjeni novinari koji se trude da rade profesionalno svoj posao, a progonjene su i sudije koje se trude da budu nezavisne.

“Teško je naći zemlju u kojoj ne postoji vladavina prava, a postoje slobodni mediji, kao što je teško naći državu u kojoj nema slobodnih medija, a postoji vladavina prava. Takodje, nema slobodnih izbora bez slobodnih medija i ukoliko gradjanima uskraćujete informacije ili nemate nezavisno pravosudje”, rekao je Majić.

Predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine Nedim Sejdinović rekao je da su novinarska i medijska udruženja imala velika očekivanja od ovog sporazuma i imaju ih i dalje.

“Ohrabruje nas činjenica da se u realizaciju sporazuma uključila i Misija OEBS-a, a očekujemo da se uključe i drugi medjunarodni faktori”, rekao je Sejdinović.

Prema njegovim rečima, veoma je važna poruka da se onima koji novinarima prete smrću pošalje jasna poruka da je u pitanju krivično delo, jer im se, u suprotnom, šalje upravo suprotna poruka.

Sejdinović je rekao da ohrabruje vest da je tužilaštvo uputilo policiji zahtev da se utvrdi ko su bili napadači na novinare 31. maja u Beogradu.

Izvor: Beta, Insajder

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here