Home DRUŠTVO Radnici Goše blokirali prugu: Prevršili su svaku meru, sad ćemo i mi...

Radnici Goše blokirali prugu: Prevršili su svaku meru, sad ćemo i mi da se igramo

SHARE

Radnici Goše blokirali su danas prugu na železničkoj stanici u Smederevskoj Palanci u periodu između 10 i 11 časova jer im bivši vlasnik ŽOS Trnava još nije uplatio preostalih 30.000 dinara duga, koliko im je obećano kada su počeli da štrajkuju pre dva meseca.

Milan Vujičić, predsednik štrajkačkog odbora  u Goši, kaže za Insajder.net da radnici neće dozvoliti da vagoni koji već nekoliko dana spremni za transport stoje na železničkoj stanici, odu za Slovačku sve dok ne budu isplaćeni.

„Mi smo uradili sve što su od nas tražili, oni ne mogu ništa da ispoštuju što smo se dogovorili. Na kraju krajeva, prevršili su svaku meru…sada i ako plate mi nećemo odmah da im pošaljemo, sad ćemo i mi malo da se igramo,“ kaže Vujičić za Insajder.

Prema njegovim rečima, radnici će sutra verovatno blokirati prugu od devet do 10 kada „ima pet-šest vozova“ čime će biti, kako navodi, učinjena veća šteta.

“Pa da vidim šta će onda da rade,” ističe Vujičić.

loading...

Podsetimo, sporazumom radnika i  predstavnika ŽOS Trnave za istočnu Evropu Zoran Terzića dogovoreno je 10. maja da se radnicima uplati po 90 000 dinara u dve rate do 25. maja. Pored toga sporazumom je predviđeno da se neisplaćene plate zaposlenima isplate u 16 mesečnih rata, počev od maja, a da redovne plate budu isplaćivane “mesec za mesec”.

Takođe, sporazumom se garantuje da će svi radnici koji su učestvovali u štrajku dobiti naknade i za proteklih mesec i po, u skladu sa Zakonom o štrajku.

Međutim, ŽOS Trnava im je u dva navrata isplatila ukupno 60.000 dinara, ali treći deo nisu dobili, zbog čega su 26. maja obnovili štrajk.

Više od 300 radnika Goše već tri godine ne primaju redovne plate, ne uplaćuju im se doprinosi, niti overavaju zdravstvene knjižice. Istovremeno, račun firme je od 2014. u blokadi zbog dugova prema državi i dobavljačima. Ukupan dug samo prema radnicima je oko 1,8 miliona evra.

Situacija se dodatno zakomplikovala jer je Goša 3. aprila dobila nove vlasnike. Slovačka ŽOS Trnava, koja je kupila Gošu 2007, prodala je firmu za 4,2 miliona evra kompaniji Lisnart Holdings Limited sa Kipra, čiji su vlasnici takođe poreklom iz Slovačke.

U Goši predstavnike firme iz Nikozije još niko nije ni video ni čuo, a radnici su za promenu vlasništva saznali tek pretragom registra privrednih društava.

Savić: Dobili smo novog navodnog predstavnika bivših vlasnika

Ljubomir Savić, predstavnik sindikata Nezavisnost u Goši, kaže za Insajder.net da je iz Slovačke stigao još jedan navodni predstavnik bivšeg vlasnika ŽOS Trnava Nebojša Janković.

„Posle Terzića dobili smo i Jankovića….niko, međutim, nije siguran ko tu ima koju ulogu. Moja procena je da je Terzić pokušao da ima mekši pristup, a sada Janković nastupa oštrije. Međutim, mi smo ispoštovali dogovor, urađeni su vagoni i 8 postolja, ali radnici su ponovo obmanuti,“ kaže Savić.

Prema njegovim rečima, generalni direktor Milutin Šćepanović koji predstavlja nove vlasnike sa Kipra, najavio je da će danas pokušati da napravi dogovor sa carinom da se vagoni sa stanice vrate u Gošu.

Savić dodaje i da im se niko iz Vlade Srbije ne javlja, a poslednji kontakt su imali sa ministrom privrede Knežević pre 10 dana.

Generalni direktor Goše Milutin Šćepanović koga je, kako sam navodi, na tu funkciju postavila firma Lisnart Holdings sa Kipra, nije odgovarao na pozive Insajdera.

Vlada Srbije više ne govori o Goši

Premijer Aleksandar Vučić, ali i predstavnici ministarstva za rad i ministarstva privrede, u nekoliko navrata su najavili pregovore sa novim i starim vlasnicima Goše o rešavanju problema u ovoj fabrici šinskih vozila.

Vučić je tokom predizbornoj kampanji najavio jednokratnu pomoć Goši od po 60.000 dinara po radniku, kao i sredstva za overu zdravstvenih knjižica za narednih šest meseci,  što je radnicima i uplaćeno 10. aprila. Premijer je nakon toga obećao da će se u Goši ponovo pojaviti  5. maja, međutim, to se nije dogodilo.

Novinari Insajdera već nekoliko dana pokušavaju da dobiju odgovor od ministarstva rada i ministarstva privrede o tome da li su i sa kim pregovarali o isplati dugova i prekidanju blokade u Goši. Od ministarstva privrede nismo dobili nikakav odgovor, dok u ministarstvu rada tvrde da niko od predstavnika ministarstva nije učestvovao u bilo kakvim pregovorima u Goši.

Izvor: Insajder

 

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here