Home DRUŠTVO Mihajlović: Za održavanje puteva raspisan tender

Mihajlović: Za održavanje puteva raspisan tender

SHARE

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je danas da je raspisan tender za održavanje 3.000 kilometra puteva u Srbiji, a da će do kraja godine biti objavljen i za preostalih 13.000 kilometara puteva, što je šansa za domaće putarske kompanije.

Ona je rekla da je tender za prvih 3.000 kilometara raspisan u maju, a da će se ponude znati u julu. “To početak reforme putnog sektora. Cilj su moderni, kvalitetni i održavani putevi”, rekla je Mihajlović.

Mihajlović je rekla da to za Srbiju znači da će jasno moći da vidi troškove održavanja i strukturu tih troškova.

Naglasila je i da su ti tenderi šansa za domaće putarske kompanije, kako bi se organizovale i postale održive. Mihajlović je navela i da će putari dobijati posao na tri godine, a da su tražili da to bude na pet godina.

Insajder istraživanje: Održavanje državnih puteva bez raspisivanje tendera

Prema ranijem istraživanju Insajdera, država nikada nije za veliki državni posao održavanja državnih puteva raspisala tender već se održavanje puteva radilo na osnovu ugovoru starom 24 godine, koji je samo produžavan aneksima.

loading...

Insajder je objavio i da Javno preduzeće Putevi Srbije angažuje oko 20 firmi na održavanju više od 16.000 kilometara državnih puteva, pri čemu nikada do sada nije raspisan tender, iako je prvi Zakon o javnim nabavkama u Srbiji donet još 2002.

Sve ove firme rade po ugovoru starom 24 godine koji je produžavan s 10 aneksa, dok je jedanaestim u posao čak uveden i novi izvođač. U međuvremenu su preduzeća za puteve privatizovana, umesto Direkcije za puteve formirano je Javno preduzeće Putevi Srbije, a jedino što je ostalo isto je Ugovor na osnovu kog se i danas radi ovaj veliki posao za državu.

Direktor Puteva Srbije Zoran Drobnjak septembra prošle godine u pisanom odgovoru Insajderu naveo je da je tender nemoguće raspisati jer preduzeća za puteve ne bi mogla da obezbede bankarske garancije za ovaj posao zbog teške finansijske situacije u kojoj se nalaze. Kada bi tender bio raspisan, preduzeća za puteve bi izgubila posao, a zapošljavaju 10.000 ljudi, naveo je Drobnjak u odgovoru Insajderu.

On je u odgovoru tada takođe najavio da će uskoro biti raspisan tender za oko 3.000 kilometara puteva ii to na teritoriji za koju su zadužena preduzeća koja su finansijski najstabilnija.

Izvor: Beta, Insajder

 

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here