Home DRUŠTVO 10 NAKNADA koje plaćate bankama, a ni ne znate da POSTOJE

10 NAKNADA koje plaćate bankama, a ni ne znate da POSTOJE

SHARE

Predstavljamo vam deset naknada koje plaćate bankama, a da možda niste ni znali da postoje u njihovom tarifniku.

 1. Naknada za nerealizovane čekove – Da li ste znali da će vam pojedine banke naplatiti naknadu ukoliko se evidentira da imate kod sebe a niste realizovali čekove. To je najčešći slučaj kad ih puštate za plaćanja na poček. Taj trošak iznosi 30 dinara po čeku.
 2. Naknada za odobrenje dozvoljene pozajmice – Kada vam banka odobri dozvoljenu pozajmicu, može da se desi da vam naplati i njeno odobrenje, koje iznosi minimum 300 dinara, odnosno jedan odsto od odobrene sume.

3. Naknada za izdavanje potvrda – Često se desi da su vam neophodne razne potvrde o stanju po računu, štednji, ukupnom prometu po računu, poslovnoj saradnji sa bankom. Dobićete ih, ali i platiti. Uglavnom 100 dinara, negde i tri puta više.

4. Prvi izvod besplatan, svaki sledeći košta – Praksa je da se jedan izvod ne naplaćuje, ali ako tokom meseca želite više preseka stanja za to morate da odvojite dodatan novac, od 40 dinara po izvodu.

5. Em kasniš, em platiš opomenu – Slanje opomene će vas koštati. Tako ćete proći najjeftnije ukoliko dobijete prvu opomenu od 100 do 240 dinara, dok je svaka svaka sledeća, i trostruko skuplja, a kod pojedinih 610 dinara.

6. Naknada za promenu kreditnog limita –  Odobren vam je kredit, ali ste ga u međuvremenu refinansirali. I imate poromenu iznosa zaduženja. I to će vam pojedine banke naplatiti, a 1.000 dinara nije zanemarljivo.

7. Neopravdana reklamacija – U slučaju da reklamirate stanje na tekućem ili kartici, a pokaže se da je žalba bila neosnovana računajte na izdatak pa i do 2.400 dinara.

8. Naknada za osiguranja – Odnose se na korisnike kartica. Tako banke naplaćuju 40 dinara mesečno kao naknadu na ime osiguranja finansijskih gubitaka korisnika platne kartice, dok je upola jeftinija mesečna naknada na ime osiguranja korisnika kartice od posledica nesrećnog slučaja – 20 dinara.

loading...

9. Usitniš, ukrupniš i platiš – Ukoliko tražite da vam usitni ili ukrupne devize, pojedine banke će vam i to naplatiti 40 dinara.

10. Amortizacija tekućeg i žiro računa – Šta god to predstavljalo za banku – amortizacija računa – vi ćete platiti 100 dinara.

Izvor: Blic

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here