5 C
Beograd
Saturday, February 16, 2019
Home DRUŠTVO Velika plata pusti san lekara

Velika plata pusti san lekara

SHARE

Da li je u Srbiji moguć rumunski scenario sa naglim povećanjem zarada doktora. U susednoj zemlji odobrili povećanje sa 1.000 na čak 2.700 evra mesečno.

Iako postoji ne samo dobra volja, već i namera resornog ministarstva da sačuva kadar u zdravstvu, za drastičnija povećanja zarada zaposlenih u javnom sektoru, mimo onih koje je najavio predsednik Aleksandar Vučić, teško da bi se moglo naći novca.

Za razliku od drugih zaposlenih u javnom sektoru, čiji rad se finansira iz državnog budžeta, zaposlenima u zdravstvu se zarade isplaćuju iz kase zdravstvenog osiguranja, koja se puni od doprinosa po stopi od 10,5 odsto na plate i penzije. U kasi Republičkog fonda zdravstvenog osiguranja za ovu godinu projektovani prihodi iznose 228,6 milijardi dinara, a od toga je, ne računajući vanredna povećanja, 91,5 milijardi namenjeno za plate u ovom sektoru, i još 3,3 milijarde za troškove prevoza.

– Povećanje plata zdravstvenim radnicima – lekarima, sestrama i tehničarima – svakako je jedan od prioriteta ovog Ministarstva, to je nešto što je najavljeno i očekujemo da bude uskoro realizovano – rečeno je “Novostima” juče u Ministarstvu zdravlja. – To je sigurno jedan od načina da mladi lekari ostanu da rade u svojoj zemlji i da se ovde usavršavaju, napreduju i budu na raspolaganju građanima. Svako takvo povećanje, međutim, mora da bude bazirano na realnim mogućnostima da ne budemo ponovo u situaciji da buduće generacije vraćaju tuđe dugove.

Ekonomisti nemaju dileme da Srbija mora da povuče potez sličan rumunskom, ali je teško proceniti kada će nam to i budžet dozvoliti. Naš javni sektor, baš kao i penzioneri, još nisu povratili nivo primanja od pre početka sređivanja srpskih finansija.

KOLIKO KO PRIMAMEDICINSKA sestra u državnom zdravstvu u proseku prima 35.000 dinara, dok je plata lekara opšte prakse oko 60.000, a lekara specijaliste 15.000 do 20.000 dinara više.

– Stručni kadar u Srbiji je mnogo pokretljiviji nego pre desetak i više godina. Ta mobilnost će izvršiti pritisak na vlast da krene putem kojim je krenula i Rumunija – smatra profesor Ljubomir Madžar. – Ako jedna zemlja hoće da sačuva svoj najkompetentniji kadar, mora bolje da ga plati. Kod nas je preterani trag ostavila uravnilovka i utisnula je osećaj da prevelike razlike nisu pravične. Ali, tržište je to koje kaže šta je pravično.

Sličan potez je moguć, smatra Madžar, ako postoji politička volja da se najpre javni sektor očisti viškova.

loading...

Izvor: Večernje novosti

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here

loading...