Home DRUŠTVO Misterija ispod Štrumfove kape

Misterija ispod Štrumfove kape

SHARE

Legenda kaže da se u jednoj epizodi Štrumfova, pod nazivom “Ljubičasti štrumf” jedan od njih usudi da skine kapu. Kakvo razočaranje nastaje među generacijama koje su odrastale uz ovaj crtani kada saznaju da je Štrumf ćelav! A kakvo bi tek nastalo kada bi sa glave Velikog Štrumfa pala crvena kapa i on ostao goluždrav da sija na mesečini.

Naše malo skriveno selo poslednjih godina poprilično podseća na naseobinu šumskih plavih stvorenja. Deka Štrumf je umro u tuđini, a Baka se još uvek potuca po istoku, uzdajući se da će njihov naslednik, Veliki Štrumf i njoj uskoro obezbediti povratak.

Vešti Štrumf koji svojim činima i napicima pomaže svojim bićima u nevolji, kod nas se, doduše, ujedinio sa Gargamelom, pa malim nesrećnim stvorenjima ostaje još jedino da se udružuju u udovoljavanju sedobradom. Kefalo i ekipa su poodavno napustili selo, a Škrabalo i Mazalo još jedini pokušavaju da osvoje ogrezlo Štrumfetino srce, koju je Veliki preobratio pa sad seče šumu i kroz nju gradi puteve.

Ne mogu, a da se ne setim one čuvene rečenice Erazma Roterdamskog koji kaže da je “u zemlji slepih jednooki kralj”. U ovo vreme kada nam se sistem informisanja sveo na informativne razgovore, pa svako ko iole misli mora da polaže račune, više se ni ne isplati da imaš više od jednog oka, jer bi u protivnom mogao da vidiš da u selu štrumfova nešto dobrano ne štima.

Evo baš se u jednom zaseoku ovih dana organizuje centralna ceremonija naoružanih štrumfova koji više nemaju razloga da se kriju po poligonima, trenažnim centrima i stadionima, već paradu izvode direktno na trgu. Biće tu razume se svi štrumfovi iz centrale i svi oni štrumfići da potroše nešto novca (koji gle čuda ide iz džepova drugih nedužnih stanovnika šume) da nam još jednom u nizu pokažu kako smo bezbedni pod kapom Velikog Štrumfa.

Usudiću se da citiram Dostojevskog i kažem da je “tiranija navika koja postaje potreba”.

loading...

Sledeći put kada porazmislite o tome da su na centralnom gradskom trgu posečeni lampioni i sklonjen semafor, a da lokalni štrumfovi talasaju po stanovima u zgradama u centru kako bi obezbedili skup, setite se da to rade od vašeg novca.

I mislite o tome da se sve ove šarade prvokrunisanog iz svoje loze možda obavljaju da nekom slučajno ne padne na um da zaviri pod kapu sedobradog. Jer ako se ispod naše kape krije ćelava glava, ko zna čega tamo sve ima. Dobrodošli Štrumfovi, grad je vaš!

izvor južne vesti / Nikola Marković

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here