Home POLITIKA Zatvorena birački centri na Kosovu, 41,40 odsto glasača

Zatvorena birački centri na Kosovu, 41,40 odsto glasača

SHARE

Birački centri na Kosovu gde su danas održani vanredni parlamentarni izbori zatvoreni su večeras u 19.00, a glasanje je proteklo bez incidenata, rekao je agecniji Beta srpski predstavnik u Centralnoj izbornoj komisiji Nenad Rikalo. Na današnjim vanrednim parlamentarnim izborima glasalo je 41,40 odsto birača, odnosno njih 758.941, objavljeno je na sajtu Centralne izborne komisije Kosova. Kako prenosi prištinska Doha Tužilaštvo iz Prištine pokrenulo je sedam slučajeva vezanih za nepravilnosti na ovim izborima.

Predsednica CIK-a Valjdete Daka je rekla ranije da za sada u izbornom procesu nije bio značajnijih problema ili ekscesa.

Preliminarni rezultati biće saopšteni tokom večeri, rekao je Rikalo i precizirao da će to biti oko 23. sata.

Državno tužilaštvo Kosova je ranije saopštilo da je do 15.00 sati “inicirano nekoliko slučajeva povezanih s krivičnim delom ometanja prava na glasanje”.

Kako dodaju, do sada je otvoreno pet takvih predmeta protiv sedam osoba, i to po jedan u Prištini, Peći, Gnjilanu i Uroševcu protiv po jedne osobe, a u Prizrenu jedan slučaj protiv tri osobe.

Delavi: Kosovo trba da bude primer za izbore bez incidenata

loading...

Ambasador SAD na Kosovu Greg Delavi izjavio je da “Kosovo treba da bude primer za dobre izbore, bez incidenata dodajući da četiri ekipe iz ambasade SAD prate izborni process.

Za praćenje glasanja i konstatovanje eventualnog kršenja zakona o izborima, Državno tužilaštvo je angažovalo 100 tužilaca.

U Prištini je tužilaštvo aktivirano zbog jedne osobe kojoj je određen pritvor zbog zloupotrebe službenog položaja u toku izbora, a isto je učinjeno i protiv jedne osobe u Peći.

U Gnjilanu, kako se navodi, jednom licu je određen pritvor zbog krivičnog dela lažnog predstavljanja.

U budućoj ZSO najveća izlaznost u Zubinom Potoku najmanja u Severnoj Mitrovici

Najveća izlaznost u srpskim sredinama zabeležena je u Zubinom Potoku gde je na vanrednim parlamentarnim izborima glasalo 62,21 odsto gradjana, a najmanja u Kosovskoj Mitrovici gde je na izbore izašlo 32,83 odsto birača, objavljeno je na sajtu Centralne izborne komisije.

U Štrpcu biračko pravo iskoristilo je 54,63 odsto glasača, u Leposaviću 48,19 odsto, u Gračanici 43,16, u Zvečanu 44,17 odsto, u Novom Brdu 52,81, u Ranilugu 53,54 u Klokotu 47,81 a u Partešu 52,66 odsto. Te opštine bi trebalo da udju u sastav Zajednice srpskih opština.

U Prištini je na izbore izašlo 52,22 odsto gradjana, u Dečanima 39,77 u Mališevu 41,62 odsto građana.

U Prizrenu su saslušane tri osobe koje su osumnjičene da su povredile slobodu odluke birača.

U Uroševcu jednoj osobi je određen pritvor zbog krivičnog dela zloupotrebe službenog položaja.

Za 120 poslanička mesta takmiči se 971 kandidat iz pet koalicija, 19 političkih partija i dve građanske inicijative. Od toga pet subjekta je iz albanske zajednice, dok ostali pripadaju srpskoj, bošnjačkoj, turskoj, romskoj, aškalijskoj, egipćanskoj i goranskoj zajednici.

Albanske partije izlaze u tri politička bloka – koalicija Demokratske partije Kosova, Alijanse za budućnost Kosova i Inicijative za Kosovo. Drugu veliku koaliciju čine Demokratski savez, Alijansa novo Kosovo i novog subjekta – Alternative.

Na izbore samostalno izlazi pokret Samoopredeljenje.

Kandidati za premijera su Ramuš Haradinaj ispred koalicije na čelu sa DPK, Avdulah Hoti ispred koalicije na čelu sa DSK i Aljbin Kurti iz Samoopredeljenja.

Iz redova srpske zajednice na prevremene parlamentarne izbore izlazi pet političkih subjekata sa 94 kandidata za 10 garantovanih poslaničkih mesta u Skupštini Kosova.

Ostale manjinske zajednice imaju deset garantovanih mesta poslanika za Skupštinu Kosova.

Đurić: Izbori ključni za opstanak Srba na Kosmetu

Srpska lista predstavlja oličenje jedinstva države Srbije i srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, rekao je direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić koji se nalazi u Kosovskoj Mitrovici.

“Srpska lista predstavlja oličenje jedinstva naroda na KiM. Jako je važno da građani izađu u što većem broju, jer samo time garantujemo očuvanje institucija. Niko kome je stalo do Srbije, nema pravo da ostane kod kuće”, objašnjava Đurić.

Prema njegovim rečima, “druge (srpske) liste na ovim izborima vodile bi presecanju svih organskih veza koje postoje i sprovođenju separatističke politike”.

“Zato je važno da građani u što većem broju izađu na birališta, jer samo većim odzivom garantujemo očuvanje institucija Srbije na ovom području, garantujemo sprečavanje formiranja tzv. vojske Kosova i jedino Srpska lista može i hoće to da obezbedi”, rekao je Đurić .

Dačić: Izbori na Kosovu od vitalnog značaja za srpski narod

Vršilac dužnosti premijera Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić pozvao je kosovske Srbe da danas na izborima na Kosovu glasaju za Srpsku listu koja ima podršku predsednika Srbije Aleksandra Vučića i Vlade Srbije.

Dačić je ocenio da su današnji izbori na Kosovu “od vitalnog značaja za srpski narod, koji samo jedinstven može da obezbedi svoj opstanak”.

“Albanske vlasti u Prištini traže Srbe koji će im pomoći u izgradnji nezavisne države. Zato je od presudne važnosti da Srbi u što većem broju izađu na izbore i glasaju za Srpsku listu koja jedino ima podršku predsednika Srbije Aleksandra Vučića i Vlade Srbije”, rekao je on.

Tači izrazio zabrinutos zbog zastrašivanja i pretnje

Predsednik Kosova Hašim Tači danas je takođe pozvao građane da iskoriste pravo glasa “koji će odrediti u kom pravcu će da ide zemlja”.

On je izrazio zabrinutost zbog zastrašivanja i pretnji građanima, posebno na severu. Na sastanku s predstavnicima država Kvinte zatražio je da se srpskim vlastima stavi do znanja da se neće tolerisati mešanja u unutrašnja pitanja Kosova.

Glasali i raseljeni Srbi sa Kosova

Na parlamentarnim izborima na Kosovu i Metohiji danas su glasali i raseljeni Srbi koji su došli organizovano autobusima. Raseljeni Srbi su sinoć oko 23 časa prešli administrativne prelaze Brnjak i Jarinje, a jutros oko 9.00 stigla su i raseljena lica iz Crne Gore.

Izvor: RTS, Beta, Insajder

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here