Home DRUŠTVO Vinča gori, a baba se češlja…

Vinča gori, a baba se češlja…

SHARE

Gradski zavod za javno zdravlje Beograd saopštio je danas, povodom neprijatnog mirisa koji danima dopire sa deponije u Vinči, da poslednja dva dana nije registrovano prekoračanje zagadjujućih materija u vazduhu.

Prema navodima Zavoda, na 24 merna mesta neprekidno se prati koncentracija zagadjujućih materija u vazduhu, a posebno se obraća pažnja na požar u Vinči.

“Posebna pažnja usmerena je na naselja Lešće, Višnjička banja, Višnjica, Rospi ćuprija, Karaburma, Krnjača, Kotež, Borča, Mirijevo, Zvezdara, ali i na ostale delove grada koji mogu biti pod uticajem, čak iako se nalaze na značajnoj udaljenosti od deponije, jer meteorološki uslovi, naročito noću i u ranim jutarnjim satima, pogoduju širenju zagadjujućih materija na veće udaljenosti”, kaže se u saopštenju Zavoda.

Dodaje se i da do sada preduzete mere za suzbijanje dima sa deponije Vinča nisu dale rezultate koji bi uticali na poboljšanje kvaliteta vazduha na pojedinim lokacijama.

Gradjanima se savetuje da se kada osete neprijatan miris povuku u zatvoreni prostor i zatvore prozore. Takve preporuke se naročiio odnose na decu, starije osobe, trudnice, dojilje i osobe sa hroničnim bolestima.

loading...

“U skladu sa poslednjim rezultatima, praćenjem razvoja situacije i informacijama dobijenim od gradjana, Gradski zavod za javno zdravlje konstantno prati situaciju i planira dalje korake”, zaključuje se u saopštenju.

Podsetimo, 18. maja na deponiji u beogradskoj opštini Grocka izbio je požar. Do danas vatrogasci koji su tamo na terenu zemljom zatrpavaju delove deponije kako bi sprečili ponovno pojavljivanje vatre.

Gradski štab za vanredne situacije održao je juče zbog požara na deponiji u Vinči hitnu telefonsku sednicu, nakon koje je zamenik gradonačelnika Beograda Andreja Mladenović rekao da su vatrogasne spasilačke jedinice 24 sata angažovane na gašenju požara.

IZVOR INSAJDER

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here