Home DRUŠTVO Uništili jednu srpsku fabriku, Srbija im prodala i drugu

Uništili jednu srpsku fabriku, Srbija im prodala i drugu

SHARE

Fabrika plastificiranog lima i izolacionih sendvič-panela “Interlemind” prodata je za 525 miliona dinara, što je skoro upola manje od procenjene vrednosti.

“Interlemind” je kupila kompanija koja je pre četiri godine postala vlasnik leskovačke “Livnice” od koje su ostale samo prazne prostorije, pa zaposleni strahuju da slična sudbina čeka i njihovu firmu, pišu Večernje novosti.
Ovo je sramota. Fabrika je prodata ispod cene. U julu 2012. godine, samo dve hale sa upravnom zgradom su procenjene na skoro šest miliona evra, a sada je cela firma otišla za manje od tog iznosa. Oglas je raspisan za vikend, odnosno na neradne dane, kada poverioci nisu imali mogućnost da podnesu prigovor nadležnim ustanovama. Pribeglo se brzoj organizaciji licitacije da niko ne bi mogao da reaguje, a sve primedbe poverilaca, među kojima i radnika, nisu uvažene“, kaže za “Novosti” predsednik sindikata i zastupnik zaposlenih Saša Milenković.
Za imovinu “Interleminda”, osim novih vlasnika, bila je zainteresovana još samo grčka kompanija “Domolom”, ali se njeni predstavnici nisu pojavili na licitaciji, pa su Rumuni prihvatili prvu ponuđenu cenu.
Stečaj je u “Interlemindu” uveden pre dve godine, nakon što je tadašnji vlasnik iz Bugarske napustio preduzeće, a radnike ostavio bez višemesečnih zarada. Oni su godinama pokušavali da upozore nadležne na probleme u poslovanju, uz optužbe i tvrdnje da su žrtve zloupotreba bivšeg vlasnika i nezainteresovanosti države da zaštiti imovinu firme.
Ovom prodajom se pokrivaju sve pljačke, a to je očigledno bio i cilj. Da se sve zataška i da za propast našeg preduzeća niko ne bude odgovoran“, zaključuje Milenković.  On tvrdi da se potraživanja radnika moraju oduzeti od kupoprodajne cene, ali strahuje da je i to pod znakom pitanja.
Radnici “Interleminda” su godinama povremeno protestovali u firmi i šetnjama gradom pokušali da izazovu reakciju države. To su činili uporno i kada je firma uvedena u stečaj, okupljanjem ispred leskovačkog Privrednog suda. Nisu bili zadovoljni kako se vodi stečajni postupak. Sada su prvi put priznali da su poraženi i razočarani.
Izvor: Novosti, 021
loading...
loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here