Home DRUŠTVO GOMILA PREKRŠAJA Inspektori 31 put kontrolisali “Juru”, a evo šta su sve...

GOMILA PREKRŠAJA Inspektori 31 put kontrolisali “Juru”, a evo šta su sve pronašli

SHARE

Ugovori o radu koji ne sadrže iznos osnovne zarade, imaju neutvrđen raspored radnog vremena, u njima ne postoje odluke o korišćenju pauza, porodiljama na odsustvu se ne uručuju obračuni plata, ne vodi se evidencija zarada…

To je samo deo nedostataka koje su inspektori rada utvrdili kontrolišući sedište kompanije “Jura korporacija” i njene pogone u Rači, Nišu i Leskovcu. Inspekcija je u proteklih nekoliko godina izvršila 31 nadzor u oblasti radnih odnosa i bezbednosti i zdravlja na radu, a od tog broja samo u poslednje dve godine obavljene su 24 kontrole, što redovne, što kontrole po zahtevu zaposlenih zbog otkaza ili upozorenja pred otkaz.

– Inspektori su utvrdili i da su neophodne izmene i dopune akta o proceni rizika, tako što će poslodavac procenu izvršiti za prostor gde se obavljaju poslovi i što će, na osnovu ocene službe medicine rada, utvrditi posebne zdravstvene uslove za zaposlene koji rade na mestima s povećanim rizikom. Nisu bili utvrđeni ni način ni postupak periodične provere osposobljenosti zaposlenih koji rade na mestima sa povećanim rizikom, novoprimljeni nisu bili osposobljeni za bezbedan i zdrav rad, nije osposobljen odgovarajući broj zaposlenih za pružanje prve pomoći i nije izvršeno ispitivanje uslova radne okoline – takozvane mikroklime za zimski period. Poslodavcu je svaki put nalagano da nedostatke otkloni u datim rokovima, a zbog utvrđenih prekršaja podnošeni su zahtevi za pokretanje prekršajnog postupka, navode u Ministarstvu za rad.

Takođe, na osnovu zahteva predstavnika sindikata, koji su dobili otkaze zbog navodne zloupotrebe položaja i prekoračenja ovlašćenja, inspekcijskim nadzorom je utvrđeno da su prava zaposlenih očigledno povređena, te su doneta rešenja kojima se zaposleni vraćaju na rad, a podneti su i zahtevi za pokretanje prekršajnog postupka.

Ministarstvo podseća da se svi zaposleni mogu obratiti Inspektoratu za rad.

– Oni mogu zatražiti zaštitu svojih prava u oblasti radnih odnosa i bezbednosti i zdravlja na radu, a to mogu da učine i anonimno jer inspekcija vrši nadzore i po takvim prijavama. Svi privredni subjekti u Srbiji, sve strane kompanije, pa tako i “Jura korporacija” d.o.o. moraju da primenjuju i poštuju važeće propise u oblasti rada, ističu u Ministarstvu za rad

Bolesna radnica bez posla – po zakonu

loading...

Inspektori iz niškog odeljenja inspekcije rada izvršili su 6. juna ove godine vanredni nadzor u niškom ogranku “Jure” radi utvrđivanja okolnosti prestanka radnog odnosa bolesne Sanje Jovanović.

– Utvrđeno je da poslodavac nije učinio povrede Zakona o radu, odnosno da je u svemu postupio u skladu sa propisima. Rešenje o otkazu ugovora, zaključenog sa Sanjom Jovanović 1. decembra 2016. godine, poslodavac je doneo 31. maja 2017. zbog isteka roka na kom je bio zasnovan radni odnos. Navedeno rešenje je dostavljeno Sanji Jovanović, a poslodavac je za nju podneo i odjavu sa obaveznog socijalnog osiguranja – kažu u Ministarstvu.

Izvor: Alo

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here