Home DRUŠTVO Mihajlović: Ugovori sa Aktorom ostaju na snazi, za mene je Koridor gotov

Mihajlović: Ugovori sa Aktorom ostaju na snazi, za mene je Koridor gotov

SHARE

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije, Zorana Mihajlović najavila je da će sredinom jula biti otvoreno još 24 km na Koridoru 10, kao i da je deo te deonice radila grčka firma Aktor. Na pitanje novinara Insajdera da li je Ministarstvo upoznato da je pokrenuta istraga protiv Aktora zbog sumnje u prevaru i pranje novca u Makedoniji, Mihajlović je navela da je o tome infromisana iz medija i da ne postoji nijedan razlog zbog čega bi se ugovori sa Aktorom raskinuli. Istovremeno je rekla da je izveštaj Radne grupe tog Ministarstva o poslovanju između Koridora Srbije i Aktora prosleđen „nadležnim organima“.

Podsetimo, početkom godine objavljen je dokument Radne grupe Ministarstva za saobraćaj, građevinatstvo i infrastrukturu u kom se konstatuje da su Koridori Srbije plaćali kompaniji Aktor dodatne avanse, da su kompaniji vraćani depoziti, isplaćivani odštetni zahtevi, plaćani materijali. Cena posla za koji je angažovan Aktor uvećana je tako za ukupno 23,3 miliona evra.

Na pitanje novinara Insajdera šta se dogodilo sa tim izveštajem, Mihajlović je danas rekla da je izveštaj prosleđen na postupanje drugim institucijama.

Mediji su juče preneli da je Grčko tužilaštvo pokrenulo istragu protiv građevinske kompanije „Aktor“ zbog „prevare i pranja para u visini od 50 miliona evra“ prilikom izgradnje autoputa u Makedoniji.  Slučaj je pookrenut nakon sto su grčkom tužilaštvu dostavljeni dokazi, koje je nakon istrage, prikupila Evropska agencija za borbu protiv korupcije (OLAF).

Povezane vesti

Mihajlović: Nisam sigurna da će Koridor 10 biti završen ove godine (VIDEO)

Grčki Aktor koji gradi Koridor osumnjičen za prevaru i pranje novca

Neće se davati dodatni novac za Koridor 10

loading...

Ministarka Mihajlović je navela da se na Koridoru 10 završavaju teške deonice, da su rokovi probijeni zbog samog terena ali da nema nikakvih dodatnih radova pa ni dodatnog novca koji će se davati.

„Postoje deonice koje su izuzetno teške i komplikovane i neće se na otvaranje čekati silne godine. Mi ćemo najveći deo završiti do kraja godine a jedan manji, težak deo Grdeličke klisure očekujemo početkom naredne.

Mihajlović je ocenila da niko nije davao nerealna obećanja kada je u pitanju završetak Koridora već su se desile nepredviđene stvari koje se mogu desiti i dešavaju se svuda na svetu .

„Za mene je Koridor gotov, gotov. Ali čekamo da bude potpuno gotov“., rekla je ministarka.

Prema istraživanju Insajdera na 176 kilometara izgradnje autoputa angažovano je 14 firmi izvođača i najmanje 368 podizvođača. Dok se izvođačke firme u jednom od najvećih državnih poslova biraju na tenderu, podizvođači se biraju bez tendera, što ostavlja ogroman prostor za zloupotrebe.   Na osnovu četiri ugovora s Koridorima Srbije Aktor je angažovao 19 podizvođačkih i kooperantskih firmi, od kojih neke imaju i po dva i više ugovora, za više delova puta.

 

Izvor: Insajder

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here