Home DRUŠTVO Hitna telefonska sednica zbog požara na deponiji u Vinči

Hitna telefonska sednica zbog požara na deponiji u Vinči

SHARE

Gradski štab za vanredne situacije održao je danas zbog požara na deponiji u Vinči hitnu telefonsku sedicu, izjavio je zamenik gradonačelnika Beograda Andreja Mladenović i dodao da su vatrogasne spasilačke jedinice 24 sata angažovane na gašenju tog požara koji je izbio sredinom maja.

“Gašenje požara je otežano jer je požar na dubini od više desetina metara i nalazi se na delu deponije na kojoj postoje pokrenuta klizišta više godina unazad, zbog čega je kretanje vtrogasaca-spasilaca otežano i usporeno”, rekao je Mladenović, navodi se u saopštenju Gradske službe za informisanje.

Prema rečima Mladenovića, na deponiji postoji opasnost zbog pojava vazdušnih čepova i mogućeg propadanja ljudstva i tehnike i nije moguće gasiti požar klasičnom metodom (vodom) već isključivo ugušivanjem odnosno nanošenjem zemlje koju nanosi mehanizacija JKP “Gradska čistoća”.

Na sednici je doneta odluka da Gradski zavod za javno zdravlje redovno vrši monitoring zagađujućih materija u vazduhu na široj teritoriji grada, sa posebnim osvrtom na pojavu emisije dima i požara na deponiji Vinča.

Prema rečima zamenika gradonačelnika Andreje Mladenovića, posebna pažnja je usmerena na naselja Karaburma, Višnjica, Višnjička banja, Lešće, Rospi ćuprija, delove Krnjače, Koteža, Borče, Slanaca, Mirijeva i Zvezdare.

loading...

Zamenik gradonačelnika je naveo da su gradske službe dostavile izveštaj o stanju na terenu.

Podsetimo, 18. maja na deponiji u beogradskoj opštini Grocka izbio je požar. Do danas vatrogasci koji su tamo na terenu zemljom zatrpavaju delove deponije kako bi sprečili ponovno pojavljivanje vatre.

Nedavno se veliki broj građana iz više delova Beograda požalio n dim i miris paljevine koji vetar nanosi sa deponije u Vinči, a Gradski zavod za javno za zdravlje, saopštio je da u vazduhu nema prekoračenja zagađujućih materija. Zavod je tom prilikom takođe preporučio građanima da tokom noći i dela prepodnevna drže zatvorene prozore na stambenim objektima i ne borave na otvorenom u slučaju pojave dima i neprijatnih mirisa.

Dekan Hemijskog fakulteta: Deponija gori već godinama i goreće još

Dekan Hemijskog fakulteta u Beogradu, prof. dr Ivan Gržetić, gostujući u “Beogradskoj hronici” na RTS-u je rekao da požar i dim sa deponije u Vinči nisu bezopasni.

“Ti materijali koji se oslobađaju i isparavaju zajedno sa tim toplim gasovima koji izbijaju iz deponije ponekad i vrlo opasni po ljudsko zdravlje. Naša sreća je što su te deponije daleko od Beograda i dok vetar nosi taj dim i smrad u isto vreme razblažuje. Ali, naša nesreća je što se unutar tih gasova nalaze brojne kancerogene i supstance opasne po ljudsko zdravlje kao što su polihlorovani dibenzoflurani ili dibenzodiokisini, odnosno to mogu da budu polihloridina i aromatična jedinjenja, a vrlo verovatno da ih ima”, navodi on.

Koncentracije tih opasnih supstanci se, prema njegovim rečima, mere specijalnim uređajima koje Srbija nema.

Mada su nadležne institucije saopštile da je koncentracija zagađujućih materija ispod granične vrednosti, prema rečima Gržetića sabiranjem tih zagađenja povećava se rizik.

Na pitanje da li je moguće predvideti kada će požar da bude ugašen, on je pesimističan.

“Taj požar je započeo još pre mnogo godina, i samo se razvija. Faze fermentacije su: bacite đubre, posle par meseci dođe do ugljen-dioksid faze, sledi metanska faza koja može da traje još deset godina, bacite novo đubre, pa na to dodate još deset i tako opet. Nažalost, naša Vinča će još mnogo godina da gori”, smatra profesor Gržetić.

Izvor: Beta, Blic, Insajder

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here