Home POLITIKA SAZNAJEMO Ako zapne kod mesta premijera mogući VANREDNI IZBORI

SAZNAJEMO Ako zapne kod mesta premijera mogući VANREDNI IZBORI

SHARE

Ako u vladajućoj koaliciji ne bude bilo moguće postići dogovor oko toga ko će biti novi mandatar vlade, jedna od mogućih opcija koja je u igri je i raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora, saznaje “Blic” iz dobro obaveštenih izvora.

 Kako sada stvari stoje, do ovakvog raspleta došlo bi ukoliko predsednik Srbije i lider SNS Aleksandar Vučić ne bi uspeo da pomiri pritisak Srpske napredne stranke da iz njihovih redova bude imenovan mandatar i jake aspiracije šefa SPS Ivice Dačića da bude on premijer, a ne ministarka državne uprave Ana Brnabić.

– Dačić šalje signale da ne bi bio u vladi u kojoj on nije šef, čak je i slao signale da ne mora da bude ni ministar. Insistira na tome jer je svestan da će teškom mukom objasniti zbog čega je podržao Vučića na predsedničkim izborima. U tom slučaju, SPS ne bi bio u vladi, a onda u parlamentu ne bi bilo stabilne i čvrste većine za sve one reforme koje očekuju zemlju, a među kojima je i promena Ustava – napominje izvor “Blica

Ipak, naš sagovornik dodaje i da su vanredni parlamentarni izbori poslednja opcija kojoj bi Vučić pribegao.

– Svestan je da izbori ne bi doneli ništa novo, ali je svestan i da međunarodni partneri sa velikim neodobravanjem gledaju na njihovo raspisivanje. Opšte je poznat njihov stav da česti izbori destabilizuju zemlju i da u demokratskim zemljama prosto ne bi trebalo da bude tako čestih odmeravanja snaga na biralištima – kaže naš sagovornik.

Da održavanje vanrednih izbora nije scenario u koji bi trebalo sumnjati, za “Blic” potvrđuje potpredsednik SNS Milenko Jovanov.

– To je sasvim legitimna opcija. A ukoliko se zaista dođe u ćorsokak tokom razgovora i konsultacija, to je i jedina moguća opcija za razrešenje čitave situacije – poručuje Jovanović.

I politički analitičar Dragomir Anđelković smatra da može doći do toga da građani Srbije ponovo odlučuju kome će dati glas.
loading...

– Ako Vučić proceni da parlamentarna većina koju bi mogao da sastavi neće biti pouzdana, verujem da će se odlučiti na izbore. To mu svakako nije cilj, ali ako oceni da postoje problemi zbog kojih neće moći da funkcioniše država, onda nema drugo rešenje – smatra Anđelković.

Međutim, politički analitičar Milan Nikolić se ne slaže sa svojim kolegom.

– Očigledno je da je pritisak SPS, ali i drugih aktera, pa čak i u SNS, veliki, ali mislim da je veliki i autoritet predsednika Srbije da razreši povoljno ovu trilemu. Izbori nisu potrebni Srbiji, a ono što je bitno, ne bi doveli do novog rasporeda snaga na političkoj sceni. Teško da bi se posle njih pojavio nov i značajan politički faktor. Ako Vučić ima političku volju, a ne vidim zašto je ne bi imao, trebalo bi da je razreši bez novih izbora – smatra Nikolić.

Ljajić: Izbori su suvišni

Koalicioni partner SNS i lider SDPS Rasim Ljajić kategoričan je da nam nisu potrebni.

– Ne vidim da će iko osporavati odluku o novom premijeru. Ni do sada takvih situacija nije bilo, uvek se poštovalo pravilo da manjinske stranke podrže stožernu. A što se tiče izbora, više puta sam to ponovio, bili bi suvišni, ali ni tu odluku ne donose manjinske partije, već je odluka na SNS, a na nama je da je ispoštujemo – poručuje Ljajić.
Izvor: Blic
loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here