Home POLITIKA Potvrđena optužnica protiv Dikića za terorizam

Potvrđena optužnica protiv Dikića za terorizam

SHARE

Viši sud u Podgorici potvrdio je danas optužnicu protiv 14 ruskih, srpskih i crnogorskih državljana optuženih za pripremanje i učešće u navodno osujećenom pokušaju terorizma u Crnoj Gori.

Sud je potvrdio optužnicu kojom je tužilaštvo označilo ruske državljane Eduarda Šišmakova i Vladimira Popova kao organizatore osujećene ruske zavere. Njima se na teret stavlja “stvaranje kriminalne organizacije i terorizam u pokušaju”.

Među optuženima su i penzionisani general srpske Žandarmerije Bratislav Dikić, kao i srpski državljani Nemanja Ristić i Predrag Bogićević koji su optuženi da su pomagali Rusima u pripremi terorističkog plana.

Dikić je u zatvoru u Podgorici, a Bogićevica i Ristića Srbija odbija da izruči.

loading...

Grupa državljana Srbije, među kojiima je i Dikić, negirala je na pripremnom ročištu 24. maja u Podgorici, bilo kakvu umešanost u osujećenu zaveru, dok su advokati odbrane tražili od suda da obustavi postupak, “jer nema dokaza”.

“Ja sam žrtva i proizvod optužnice… Nisam prirpemao, niti pokušao da izvršim, niti izvršio to što mi se stavlja na teret”, kazao je tada pred sudom Dikić koji je u pritvoru od 16. oktobra prošle godine.

Lideri opozicionog Demokratskog fronta Andrija Mandić i Milan Knežević su zajedno sa još sedam osoba optuženi za stvaranje kriminalne organizacije. I oni su u više navrata negirali umešanost u pokušaj terorizma navodeći da je reč o “montiranom političkom procesu”, usmerenom na slabljenje ovog, po rezltatima oktobarskih parlamentarnih izbora, najjačeg opoziciong saveza.

Suđenje će početi u naredna dva meseca, a krajnji rok je 9. avgust.

Bivši komandant Žandarmerije Bratislav Dikić uhapšen je 16. oktobra u Crnoj Gori zajedno s još 15 osoba zbog sumnje da su u toku parlamentarnih izbora planirali da širom te zemlje izvedu terorističke akcije, izazovu oružane sukobe, pa čak i likvidacije.

Njega je, prema pisanju crnogoske štampe, svedok saradnik Aleksandar Sinđelić, optužio da je  trebalo da preda kriptovani telefon političaru iz opozicionog Demokratskog fronta koji govori ruski jezik da bi komandovao akcijom nasilnog ulaska u zgradu Skupštine 16. oktobra prošle godine.

Dikić se od tada nalazi u pritvoru u Podgorici.

Deo tada uhašenih srpskih državljana nagodio se s tužilaštvom i nakon priznanja krivice pušteni su iz pritvora.

Izvior: Beta, Insajder

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here