Home DRUŠTVO O dualnom obrazovanju: Sindikati i aktivisti protiv, Janković traži povlačenje nacrta zakona

O dualnom obrazovanju: Sindikati i aktivisti protiv, Janković traži povlačenje nacrta zakona

SHARE

Nakon Novog Sada i Niša, javna rasprava o nacrtu Zakona o dualnom obrazovanju održana je danas u Sali opštine Vračar u Beogradu, čemu je prisustvovao veliki broj ljudi.

Osim zainteresovanih građanki i građana i stručnih lica, žustroj raspravi su prisustvovali i predstavnici nekoliko sindikata kao i aktivisti i aktivistkinje organizacija koje se protive donošenju ovog zakona.

Pre dve nedelje Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja objavilo je nacrt Zakona o dualnom obrazovanju kojim se predviđa da đaci srednjih stručnih škola, pored nastave u školi, rade za poslodavce do osam sati dnevno, a maksimalno 35 sati nedeljno, za šta bi trebalo da budu plaćeni minimum 65 dinara po satu za ono što se smatra „produktivnim radom“.

Prema analizi Insajdera, činjenica da „produktivan rad“ u nacrtu zakona nije jasno definisan ostavlja prostor kompanijama da učenicima proizvoljno umanjuju zaradu. Istovremeno, đaci nemaju previše mogućnosti za žalbu, jer su kompanije u ovom slučaju u funkciji škola, a oni učenici, a ne radnici.

Takođe, nacrt zakona ne obavezuje kompanije da đake zadrže u svojim radnim pogonima nakon završetka obrazovnog procesa, iako je čitav koncept dualnog obrazovanja postavljen upravo u tom cilju.

Pokret Levi samit Srbije koji je u kampanji „Ko krade rad?“ istakao je da će se na osnovu ovog zakona privatnim kompanijama obezbediti sigurni priliv jeftine dečje radne snage dok bi zarada koja je propisana za rad učenika bila ograničena na najmanje 50% minimalne cene rada.

loading...

„Ovaj koncept, kako je definisan u predloženom nacrtu, faktički predstavlja sistem prinudnog rada za decu koja ne mogu birati da li će tokom školovanja raditi ili ne, već eventualno kod kog poslodavca će obavljati rad,“ navode aktivisti LSS-a.

Pripadnici pokreta „Sedam zahteva“ i Studentskog pokreta Novi Sad takođe su kritički nastupali tokom javne rasprave. Kako navode u svom saopštenju, Ministarstvo prosvete i PKS ovim zakonom brane „neodbranjivo – legalizaciju dečijeg rada i stvaranje jeftine radne snage“.

„Ukoliko ovaj Zakon bude donet i dualno obrazovanje postane naša stvarnost, biće ogoljena činjenica da su javne rasprave puka formalnost i simuliranje demokratije, te da vlast nije zainteresovana za stav javnosti, već isključivo da sprovodi svoju samovolju i dalje ugađa stranim investitorima i domaćim tajkunima,“ navodi se u saopštenju „Sedam zahteva“.

Profesor radnog prava Mario Reljanović ocenio je u intervjuu sa Danicom Vučenić da su zemlje regiona, poput naše, na marginama tržišta rada i kapitala, i da pokušavaju da privuku novac i investitore, igrajući na kartu jeftine radne snage.

“To se kolokvijano zove trka do dna i ne vodi boljitku, jer po pravilu, taj kapital odlazi čim nađe bolje mesto. Zato ta trka do dna nema kraja, jer dno ne postoji i to je najveća opasnost”, izjavio je profesor Reljanović.

Pokret slobodnih građana zatražio povlačenje zakona

Pokret slobodnih gradjana Saše Jankovića je danas organizovao javnu diskusiju o  Nacrtu i zatražio njegovo povlačenje iz procedure jer smatra da je taj model obrazovanja “katastrofalan” i “na svaki način štetan po decu”.

U saopštenju je navedeno i da je Nacrt zakona nemoguće popraviti, te da je povlačenje iz procedure jedino rešenje.

Izvor: Beta, Mašina, Insajder

Povezane vesti

Profesor radnog prava Reljanović: Predlog zakona o dualnom obrazovanju je deo trke do dna

Gojković: Skupština će podržati napore vlade po pitanju dualnog obrazovanja

Da li ćemo im i decu oprostiti?

Srednjoškolci će raditi puno radno vreme za pola minimalca?

 

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here